Romige witlofsoep

Witlof is enorm gezond. Het bevat veel foliumzuur, fosfor, kalium, calcium, ijzer, natrium, vitamine B en C. Het is een krachtige antioxidant die ons lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Je kent ongetwijfeld de mogelijkheden van witlof in allerlei schotels en salades. Maar denk ook eens aan witlofsoep. Makkelijk te maken en ongemerkt krijg je een paar ons groeten extra binnen.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel kokos- of rijstolie
  • 1 pond witlof
  • 2 á 3 eetlepels bouillonpoeder of 1 blokje groentebouillon
  • zwarte peper
  • 1 flinke hand verse peterselie, gesneden
  • optioneel: 1 eetlepel creme fraîche

Bereiding

Fruit de ui en de knoflook in de kokos- of rijstolie. Was de witlofstruikjes en snijd de harde kern eruit. Snijd de uitgelekte witlof (hoeft niet helemaal droog te zijn) in repen en voeg bij de ui en knoflook. Roerbak een paar minuten mee. Voeg een halve liter water bij en de bouillonpoeder (of bouillonblokje) en laat de soep zachtjes aan de kook komen. Kook nog 1 minuten en pureer dan (voorzichtig want het is heet) met de staafmixer. Breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper en een flinke hand fijngesneden verse peterselie. Optioneel: Roer een eetlepel creme fraîche door de soep.