Indiase Keuken

Ben jij ook een fan van de Indiase keuken? 

Bij Natuurvoeding Doorn haal je al je ingrediënten voor heerlijke Dahl recepten! Natuurlijke, biologische, (h)eerlijke producten! Uiteraard hoort bij jou favoriete Indiase gerecht ook Indiase thee! Dus ook hebben wij de heerlijke Tulsi theeën en Asam Theeën! Kortom, in onze winkel in Doorn liggen alle producten die je nodig hebt om jou heerlijke Indiase gerecht helemaal compleet te maken! 

Wat is Dahl/alle andere woorden waar ik nog nooit van gehoord heb...?

De Indiase keuken komt natuurlijk met een hoop producten, waar je uiteraard heerlijke gerechten mee kan maken, maar soms kunnen die ingrediënten of recepten nog best wel eens ingewikkelde namen hebben! Hieronder volgt een lijstje met de meest voorkomende termen die je wellicht nog niet kende:

Dal of Dahl, is een gerecht gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen) die ontvliesd en gebroken zijn. Het recept bestaat meestal uit een soep van de peulvruchten met kruiden en specerijen, geserveerd met groenten en rijst en eventueel ook met het brood roti, chapati of naan.

Sambar als gerecht is een Zuid-Indiase linzen- en groentestoofpot! Sambar als ingrediënt is een speciale kruidenmix. Een basisrecept voor Sambar bevat een mix van een of twee soorten groenten, linzen, tamarinde, sambarpoeder en een paar kruiden.

Idli is een zachte en luchtige gestoomde cake gemaakt van gefermenteerd rijst- en linzenbeslag. Dit is een van het gezondste ontbijt boordevol eiwitten uit de Zuid-Indiase keuken. Idli is licht verteerbaar omdat de rijst en linzen, bekend als Dal/Dahl, worden geweekt, gemalen, gefermenteerd en vervolgens bereid door het beslag te stomen. Deze worden geserveerd met een chutney en of met een tiffin sambar.

De dosa of dosay is een Zuid-Indiase delicatesse die oorspronkelijk komt uit wat nu Karnataka heet. Dosa is eigenlijk een soort dunne pannenkoek gemaakt van rijst en zwarte linzen. Wat met van alles en nog wat kan worden geserveerd, groentes, chutneys, kruiden, etc.

Een chutney is een smaakmaker die direct na bereiding toegepast wordt aan het gerecht. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door de toegevoegde suiker of zuur door azijn. Een mooie basis is bijvoorbeeld azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui.

Roti of chapati is een ongerezen rond of ovaal platbrood op basis van volkorenmeel bekend als attameel, gemixt in een deeg met water waarbij zout optioneel is gebakken op een platte of soms zelfs gebolde verwarmde ronde plaat. 

Naan is een brood dat meestal van tarwemeel en zuurdesem wordt gemaakt, maar ook de ongedesemde variant komt voor. Om die typische smaak te creëren gebruik je knoflook en kruiden als komijn, koriander en zwarte komijn!

Tandoori masala, of kort tandoori, is een saus die in verscheidene vormen al duizenden jaren in de Indiase keuken wordt gebruikt. Het is een mengeling van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en Garam Masala.

Garam Masala is een gemalen specerijen mengsel in ieder geval bestaande uit kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Het wordt vaak als laatste toegevoegd tijdens het koken zodat de geur en smaak behouden blijft.

Waarschijnlijk al wel bekend maar is toch een leuke toevoeging aan het lijstje.

Een curry bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn talloze varianten mogelijk en het gerecht kent ook regionale verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge en natte curries. Natte curries bevatten veel vocht, vaak door de vermenging met kokosmelk. Droge curries worden met een kleine hoeveelheid vocht gekookt totdat alleen nog een laagje op de groenten en eventueel vlees blijven zitten.

Veel gebruikte ingrediënten zijn kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curries wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.

Mogelijk stamt het gerecht al uit het 3e millennium v.Chr. 

Indiase Keuken

Laat je inspireren! Maak combinaties van deze ingrediënten! Leer wat nieuws! Proef wat nieuws! 

Wij hebben een mooi selectie aan gerechten van de Indiase keuken op onze website geplaatst! Deze selectie zullen wij steeds blijven uitbreiden met nieuwe heerlijke Indiase gerechten! Mocht je vragen hebben, opmerkingen, complimenten of een klacht, kom langs in de winkel of neem contact met ons op via de mail, telefoon of Facebook!

Eigen Indiaas recept?

Ben jij een liefhebber van de Indiase koken en heb jij zelf een lekker recept gemaakt? Het is uiteraard leuk als wij recepten plaatsen op onze website, maar het is natuurlijk nog leuker als de recepten komen van onze klanten!

Is jouw recept iets wat je graag met andere wil delen? Laat het ons weten, wij zorgen dat jouw recept op onze website komt, je kunt dan zelf kiezen of wij jouw naam mogen noemen bij het recept. Zo krijg jij van ons €5,- winkeltegoed!