Spermidine

In je lichaam zijn dag en nacht biljoenen cellen in de weer om ervoor te zorgen dat je gezond blijft. Eén van de meest bijzondere processen op celniveau is autofagie [1].

Autofagie betekent letterlijk 'jezelf opeten'. Het is het zelfreinigende systeem van je cellen. Autofagie ruimt schadelijke cellen op en verwijdert afvalstoffen uit je cellen. Dit heeft een verjongend effect op je cellen en dus op je lichaam [2].

Autofagie werkt zo:

1. Tijdens autofagie worden afvalstoffen in je cellen gedetecteerd en ingekapseld. De stoffen die je lichaam niet dienen, kunnen op deze manier geen kant meer op.

2. Het ingekapselde pakketje wordt als een vuilniszak via de transportblaasjes in je lichaam (vacuolen) richting een recycle-cel gestuurd. Zo'n recycle-cel noem je een lysosoom. Een lysosoom is een soort van zuur zakje gevuld met krachtige enzymen.

3. Wanneer de vuilniszak en het lysosoom samenkomen, vermengt de inhoud zich. De enzymen uit het lysosoom breken het afval af. Tijdens dit afbraakproces ontstaan er bouwstenen voor nieuwe, goed functionerende cel-onderdelen. Het resultaat is een schoner en gezonder lichaam [1].

Foto bron [14]

Er is ongelofelijk veel belangstelling voor autofagie in de wetenschap, vanwege de verregaande potentie om je lichaam gezond te houden of gezonder te maken. In 2016 won Yoshinori Ohsumi de Nobelprijs voor onderzoek naar autofagie. Hij kreeg deze prijs vanwege baanbrekend onderzoek [3]. Sindsdien krijgt het onderwerp nog meer aandacht.

Waarom zou ik Spermidine Forte van Alka® gebruiken?

Autofagie is bijzonder waardevol voor heel veel lichaamsprocessen, omdat het je lichaam herstelt op celniveau. Bij de volgende aandoeningen is wetenschapelijk bewijs gevonden t.a.v. gezondheidsvoordelen door middel van het autofagieproces:

  • Virusinfecties [4]

  • Verzwakt immuunsysteem [4]

  • Parkinson en Alzheimer [5]

  • Moeheid [6]

  • Ontstekingen [7]

  • Diabetes [8]

  • Huidproblemen [9]

  • Vroegtijdige veroudering [10]

  • De groei van schadelijk lichaamscellen [11]

Als vuil zich opstapelt in je cellen, dan kan dit zorgen voor een breed scala aan klachten, van virusinfecties tot de ziekte van Alzheimer. Hoe groter de hoeveelheid afvalstoffen waarmee je in aanraking komt, hoe lastiger het voor je lichaam is om de celschoonmaak bij te houden. Daar komt nog eens bovenop dat autofagie automatisch afneemt naarmate je ouder wordt [13].

Het is dus gunstig dat er verschillende manieren zijn om autofagie te stimuleren.

Spermidine

De eerste en de meest gemakkelijke manier om autofagie te stimuleren is via spermidine. Spermidine is een lichaamseigen stof die voorkomt in al je cellen. Ook zit het in voeding en in spermidine supplementen.