Hoofdgerechten
- Natuurvoeding Doorn → Recepten → Hoofdgerechten
Hoofdgerechten
Heerlijke recepten die je maakt met de ingrediënten die je bij ons in de winkel in Doorn koopt. Laat je inspireren, deel het met je vrienden!
Wij plaatsen natuurlijk allemaal lekkere recepten op onze pagina, wil jij ook op onze pagina je eigen recepten plaatsen? Dat kan! Neem contact met ons op via de mail of op Facebook! Stuur ons jouw recept met een mooie foto van het resultaat! Na plaatsing van het recept op onze website, ontvang je van ons €5,- winkeltegoed!
Notenburgers met Zoete Aardappelfriet (2 Personen)
Ingrediënten
400 g kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt
300 g zoete aardappels, geschild en in dunne partjes
25 g hazelnoten
25 g volkorenmeel
15 g koriander
1 citroen, de helft uitgeperst en andere helft in partjes
1 kleine rode ui, geschild en in vieren
1 teentje knoflook, geschild
3 tl zonnebloemolie
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
Groene sla naar keuze, voor erbij
Optioneel: vegan mayo met gerookte paprikapoeder, voor erbij
Bron: Lekker Weten Herfst 2021
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de rode ui, knoflook, hazelnoten en specerijen in een keukenmachine en vermaal tot kruim. Doe de kikkererwten, meel, koriander en citroensap erbij en maal tot een plakkerig geheel. Verdeel het mengsel in tweeën en vorm er met vochtige handen 2 burgers van.
Meng de zoete aardappelpartjes met 1 theelepel van de olie en bak ze 25 minuten in de oven. Schud ze halverwege even om.
Bak ondertussen de burgers in de rest van de olie in 3-4 minuten per kant goudbruin. Serveer met de fruit en groene salade.
Geroosterde Groentespies met Gerookte Tofu (4 Personen)
Ingrediënten
200 gram gerookte tofu, uitgelekt, drooggedept en in blokjes
1 gele paprika, in blokjes
1 rode ui, in partjes
1 teentje knoflook, geperst
2½ eetl. olijfolie
2 eetl. peterselie of koriander, fijngehakt
1 theel. gedroogde oregano
Zout & peper
Bron: Lekker Weten Zomer
Voorbereiding
Meng de tofu, paprika en ui met de knoflook, oregano, olijfolie en zout en peper.
Rijg de tofu met de paprika en ui aan spiesen (smeer indien nodig in met extra olijfolie).
Gril de spiesen in ca. 6 minuten rondom bruin en de groenten beetgaar.
Bestrooi voor het serveren met wat peterselie of koriander.
Pasta met Pesto, Waterkers en Edelgistvlokken (2 Personen)
Ingrediënten
300 gram spelt pasta
4 tomaten, in stukjes
2 eetl. edelgistvlokken
2 eetl. pesto
1 eetl. olijfolie
Handvol waterkers
Voorbereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bak intussen de tomaten in een eetlepel olijfolie tot ze iets zacht zijn.
Verdeel de tomaten, pesto en waterkers over de pasta en bestrooi met edelgistvlokken.
Bron: Ekoplaza
Gegrilde Gemarineerde Tofu (4 Personen)
Ingrediënten
900 gram tofu, in plakken van 1 cm
125 ml sojasaus
125 ml sesamolie
20 gram gember, fijn gesneden
2-3 mandarijnen, de rasp en 125 ml sap
2 teentjes knoflook
2 lente uitjes, fijn gesneden
2 stuks sterrenanijs
1 eetl. sesamzaad, geroosterd
Wijn TIP: Purato Rosé
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Verpak de tofu in een schone theedoek en leg er een bord met iets zwaars op. Zet minstens 1 uur weg. Zo druk je het overtollige vocht eruit.
Maak een marinade van de sojasaus, het mandarijnensap en -rasp, de sesamolie, knoflook, gember en steranijs. Leg de tofuplakken erin en laat minimal 1 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Neem de plakken tofu uit de marinade en dep droog met keukenpapier (marinade bewaren).
Gril de tofu goudbruin op de barbecue en bestrijk tijdens het grillen regelmatig met de marinade.
Bestrooi de tofu voor het serveren met sesamzaad en lente-ui.
Gerst met Geroosterde Pompoen en Paddenstoelen (4 Personen)
Ingrediënten
800 gram pompoen (1 stuk)
250 gram gemengde paddenstoelen
200 gram gerst
100 gram feta
40 gram walnoten, in kleine stukjes
KRUIDENOLIE:
1 bosje peterselie, blaadjes fijngehakt
½ citroen, het sap
½ rode peper
½ teentje knoflook, fijngehakt
4 eetl. extra vierge olijfolie
Zeezout & zwarte peper
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Laat de gerst een nacht weken in water (zie verpakking)
Verwarm de oven voor op 200°C, was de pompoen en snijd hem in parten (de schil kun je laten zitten).
Leg de pompoenparten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een klein beetje milde extra vierge olijfolie, zeezout en peper; zorg dat het goed verdeeld is.
Maak de paddenstoelen schoon, scheur of snijd ze in stukken en doe ze in een kom. Voeg een klein beetje milde olijfolie, zeezout en peper toe aan de paddenstoelen, hussel en laat even staan
Bak de pompoen in 30 minuten goudbruin en gaar en voeg op de helft van de baktijd de paddenstoelen toe aan de bakplaat en bak ze de resterende 15 minuten mee.
Kook ondertussen de afgespoelde gerst in vers water in ongeveer 20 minuten gaar (het mag een beetje bite houden).
Maak de kruidenolie door de olijfolie, citroensap, peterselie, rode peper, knoflook, zeezout & peper met elkaar te mengen (proef en pas de smaak naar wens aan).
Serveer de gerst met de geroosterde pompoen, paddenstoelen, feta, kruidenolie, walnoten en eventueel extra zeezout, zwarte peper en citroensap naar smaak.
Gemarineerde Paddenstoelen met Rucola Salade (4 Personen)
Ingrediënten
300 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
100 gram rucola
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 citroen, het sap
1 rode peper, zonder zaadlijst en in ringetjes
1 eetl. sesamolie
1 eetl. sojasaus
1 eetl. sesamzaad, geroosterd in droge koekenpan
DRESSING:
1 limoen, het sap
2 eetl. olijfolie
1 eetl. witte wijnazijn
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Verwarm de sesamolie op matig vuur en fruit hierin de knoflook. Roer er de paddenstoelen en rode peper door en bak even mee.
Roer het citroensap, sojasaus en de sesamzaadjes erdoor en laat nog 1 minuut stoven. Haal van het vuur. Verdeel de paddenstoelen over 4 borden en laat helemaal afkoelen.
Maak een dressing van de wijnazijn, limoensap en olijfolie en meng door de rucola.
Strooi de rode ui over de paddenstoelen en schik de rucola erop.
Aubergine met Chimichurri (4 Personen)
Ingrediënten
4 bosuitjes, in ringetjes
1 grote aubergine, in lange plakken
1 rode peper, in halve ringetjes
3 eetl. shoyu
3 eetl. zonnebloemolie
2 eetl. koriander, fijngehakt
1 eetl. miso
Zout & peper
CHIMICHURRI:
70 ml olijfolie
20 gram zeekraal, in kleine stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
½ rode ui, gesnipperd
3 eetl. granaatappelpitjes
2 eetl. verse oregano, fijngehakt
2 eetl. peterselie, fijngehakt
Zout & peper
Bron: Lekker Weten Zomer 2021
Voorbereiding
Verhit de barbecue tot ca. 170°C.
Roer de miso, shoyu en zonnebloemolie door elkaar en marineer de plakken aubergine hierin.
Meng alle ingrediënten voor de chimichurri door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Gril de plakken aubergine ca. 4 minuten per kant op de barbecue. Leg ze op een schaal en garneer met bosui, rode peper, koriander en chimichurri.
Bami met Paksoi (4 Personen)
Ingrediënten
240 gram mie nestjes
175 gram lupine tempeh Aziatisch gekruid
3 eieren
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 puntpaprika's, in reepjes
1 paksoi, in reepjes en wit en groen apart gehouden
1 ui, gesnipperd
3 eetl. ketjap
3 eetl. zonnebloemolie
2 theel. sesamolie
2 theel. sambal oelek
Bron: Terug naar beter
Voorbereiding
Verhit 1 eetl. zonnebloemolie in een wok en fruit de ui op laag vuur 2 minuten. Voeg het wit van de paksoi, de knoflook en de paprika toe en roerbak op middelhoog vuur 5 minuten. Bak de laatste minuut het groen van de paksoi mee.
Klop ondertussen de eieren los met de sambal. Verhit ½ eetl. olie in een koekenpan en bak van de helft van het ei in 3 minuten een omelet. Neem uit de pan. Verhit weer ½ eetl. olie en bak de rest van het ei nog een omelet. Snijd de omeletten in reepjes.
Verhit de rest van de olie en bak de tempeh stukjes in 2 minuten goudbruin.
Kook ondertussen de mie in ruim water met zout in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken.
Voeg de omelet, gegrilde tempeh, ketjap en sesamolie toe aan het paksoi mengsel. Verwarm 2 minuten op middelhoog vuur. Serveer met de mie.
Pizza with Love (4 Personen)
Ingrediënten
100 gram champignons
6 zongedroogde tomaatjes
2 volkoren spelt pizzabodems
1 zakje gemengde sla
1 potje tomatenpuree
1 rode paprika
2 theel. gedroogde oregano
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Warm de oven voor op 220℃.
Haal de pizza bodems uit de verpakking, bestrijk ruim met de tomatenpuree en strooi er wat oregano eroverheen.
Snij de champignons in plakjes en verdeel over de pizza’s. Doe hetzelfde met de paprika en met de zongedroogde tomaatjes.
Bak de pizza’s 8 minuten in het midden van de oven.
Beleg de pizza’s met een handje sla en serveer.
Groentetajine met Abrikozen & Pruimen (4 Personen)
Ingrediënten
500 ml groentebouillon
400 gram kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt
2 abrikozen, in partjes gesneden
2 pruimen, in partjes gesneden
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 aubergine, in blokjes van 2 cm
1 courgette, in blokjes van 2 cm
1 citroen, het sap
Flinke handvol bladpeterselie, fijngehakt
1 theel. kerrie
1 theel. gemalen komijnzaad
1 theel. chilipoeder
1 theel. kaneel
Zout & peper
Scheutje olijfolie
Voor erbij: Naan brood
Voorbereiding
Verhit een scheut olie in een tajine en bak hierin de uien, aubergine en courgette 5 minuten. Voeg de knoflook en de specerijen toe en bak 1 minuut mee.
Vul de tajine aan met de bouillon (tot alle groenten net onderstaan). Breng aan de kook, zet het vuur laag en leg de deksel half op de pan. Stoof de groenten in circa 10-15 minuten zacht.
Voeg de kikkererwten, abrikozen en pruimen in de laatste 5 minuten toe.
Breng de stoofschotel op smaak met peper, zout en citroensap en bestrooi met peterselie. Serveer met naan brood.
Bulgur met Vegetarische Shoarma (4 Personen)
Ingrediënten
1 pak bulgur kikkererwten mix
3 eetl (olijf)olie
2 pakjes vegetarische shoarma (diepvries De Vegetarische Slager) ontdooid
salade of gegrilde groenten
knoflooksaus voor erbij
Bron: Lekker Weten Zomer
Voorbereiding
Bereid de bulgur-kikkererwten mix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bak de shoarma in 1 eetlepel van de olie knapperig en gaar.
Roer de rest van de olie door de granenmix en serveer met de shoarma. Eet met salade (of gegrilde groenten) en knoflooksaus.
Cashew-Zwarte Bonenburger met Knoflooksaus (4 Personen)
Ingrediënten
4 cashew-zwarte bonen burgers
4 hamburgerbroodjes
4 bladeren kropsla
4 eetl. atjar tjampoer
Scheutje zonnebloemolie
KNOFLOOKSAUS:
1½ teentje knoflook, geperst
4 eetl. vegan mayo
2 eetl. koriander, grof gehakt
1 theel. karwijzaad, geroosterd
Voorbereiding
Verhit de barbecue tot ca. 180°C.
Meng voor de kruidige knoflooksaus de knoflook, koriander, karwijzaad en vegan mayo door elkaar.
Bereid de cashew-zwarte bonenburgers op de barbecue volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en beleg ze met de burgers met daarop de kropsla, atjar tjampoer en knoflooksaus.
Baby Leaf Salade met Artisjokharten en Limoen Dressing (4 Personen)
Ingrediënten
SALADE:
1 zak jonge blad sla (baby leaf)
1 pot artisjokharten, uitgelekt en gehalveerd
3 eetl. zongedroogde tomaatjes, in reepjes
1 eetl. zwarte olijven, gehalveerd
1 eetl. kappertjes
1 eetl. gemengde noten, grof gehakt
LIMOEN DRESSING:
1 limoen, het sap
3 eetl. olijfolie
1 eetl. groentebouillon
1 theel. mosterd
1 theel. azijn naar keuze
Zout
Voorbereiding
Meng met de staafmixer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, behalve de olie. Giet er daarna langzaam de olie bij tot de dressing gaat binden. Breng op smaak met zout.
Verdeel de sla over 4 borden en leg er de artisjokharten, noten, kappertjes, olijven en reepjes tomaat op.
Geef de limoen dressing er apart bij.
Couscous met Vegetarische ‘Kip’ en Pruimen (4 Personen)
Ingrediënten
275 gram couscous
250 gram vegetarische 'kipfilet', in stukjes
250 gram gedroogde pruimen, in stukjes
100 gram blanke amandelen
100 ml groentebouillon
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kaneelstokje
1 eetl. olijfolie
1 theel. kaneel
½ theel. versgemalen peper
Bron: Lekker Weten Winter
Voorbereiding
Verwarm de olie in een pan en bak de ‘kip’stukjes, ui en knoflook enkele minuten. Schep regelmatig om.
Bestrooi met peper en gemalen kaneel en bak al roerend een halve minuut mee.
Meng er de pruimen, het kaneelstokje en de amandelen door. Giet de bouillon erbij en laat circa 5 minuten stoven.
Kook ondertussen de couscous zoals op de verpakking staat aangegeven.
Serveer de couscous met het ‘kip’-pruimengerecht erbovenop
Shiitake met Geroosterde Groenten (4 Personen)
#VEGAN
Heerlijke Shiitake in een geroosterde groentemix!
Support de vegan beweging terwijl je geniet van deze heerlijke maaltijd!
Ingrediënten
10 flinke shiitake, stelen verwijderd en gecontroleerd op zand/aarde
250 g bospeen
250 g groene asperges, gewassen en taaie onderkant er afgesneden.
300 g wilde spinazie, gewassen en gedroogd en stelen verwijderd
30 g hazelnoten
5 takjes tijm, blaadjes losgerist
2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
2 blaadjes laurier
2-3 el kokosolie
zout en peper
Bron: Oersterk
Voorbereiding
Rooster de hazelnoten in een droge pan of wok tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Laat ze hierna afkoelen en hak ze grof. Leg ze opzij voor de garnering.
Snijd de bospeen in de lengte door de helft.
Verhit een wok of een grote hapjespan.
Rooster de bospeen in een eetlepel kokosolie tot deze gaar begint te worden.
Voeg de asperges en laurier toe en wok totdat deze gaar worden.
Snijd of scheur de shiitake in stukken en voeg het aan de gare bospeen en asperges toe.
Laat de shiitake gaar worden.
Voeg nog een eetlepel kokosolie en de geplette knoflook met de tijm toe.
Voeg naar smaak peper en zout toe en wok alles nog eens om.
Scheur de spinazie in stukken en doe deze op een bord.
Schep hierop de warme wokgroenten en strooi de gehakte hazelnoot erover.
Tortellini met Pesto, Rucola en Gedroogde Tomaatjes (4 Personen)
Ingrediënten
250 gram verse tortellini met pesto
200 ml sojaroom
50 gram rucola
25 gram gedroogde tomaatjes, in stukjes
Zout & peper
Voorbereiding
Kook de tortellini beetgaar volgens de instructie op het pak.
Laat in een pan de sojaroom tot de helft inkoken met de gedroogde tomaatjes. Breng de saus vervolgens op smaak met wat zout en peper.
Meng de tortellini door de saus en voeg als laatste de rucola toe.
Bron: Lekker Weten Herfst
Raapstelen Salade met tofu (2 Personen)
Ingrediënten
200 gram raapstelen, gewassen en grof gehakt
100 gram amandel-sesam tofu, in blokjes
75 gram veldsla
1 limoen, het sap
3 eetl. tamari amandelen
2 eetl. olijfolie
2 eetl. gefermenteerde wortel/gember (uit pot)
1½ eetl. gembersiroop
1 eetl. zonnebloemolie
1 eetl. koriander, grof gehakt
2 theel. zwart sesamzaad, droog geroosterd
1 theel. rode peper
Zout en peper
Optioneel:
2 bosui, in ringetjes
Bron: Lekker Weten Lente 2021
Voorbereiding
Verhit in een bakpan de zonnebloemolie en bak de tofu goudbruin op middelhoog vuur.
Voeg voor de dressing de gembersiroop, olijfolie, limoensap, chilipeper, peper en zout en sesamzaad samen in een kommetje en meng het goed.
Meng de veldsla, raapstelen, amandelen-tamari en de gefermenteerde wortel/gember in een saladekom.
Voeg de dressing eraan toe en meng het, maak de salade af met de tofu en wat vers gehakte koriander en eventueel bosui.
Zeewier Burger met Gegrilde Groenten (2 Personen)
Ingrediënten
1/2 aubergine
1 rode paprika
3 el plantaardige olie
1 schaaltje Zeewier Burger
Een hand vol waterkers
Zongedroogde tomaten
2 eetlepels mayonaise ongezoet
enkele fijngesneden zongedroogde tomaatjes
TIP: Smoor voor voldoende groenten nog 200 g spinazie in een beetje olijfolie met wat knoflook en serveer deze er apart bij.
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd de paprika in vier stukken en verwijder de steel en de zaadlijsten. Smeer de aubergine en de paprika in met een beetje olie. Verhit een grillpan en grill hierin de plakken aubergine en de 4 plakken paprika aan beide zijden.
Verhit in een koekenpan 2 el plantaardige olie. Bak 2 Zeewier Burgers 8 min., keer ze regelmatig.
Meng de vegan mayonaise met de zongedroogde tomaatjes tot een sausje.
Snijd 2 (volkoren) broodjes open en beleg de onderste helften met een handvol waterkers. Leg de gegrilde plakken aubergine en paprika er op. Dan de Zeewier Burgers met een flinke lepel tomaten-mayo. Dek af met de bovenste helften van de broodjes en steek er een tapasprikker door. Serveer met de rest van de tomatenmayonaise en de gegrilde andere helft van de aubergine.
Risotto met Borlotti Bonen (4 Personen)
Ingrediënten
150 g gedroogde borlottibonen, ca. 12 uur geweekt
4 eetl olijfolie
Blaadjes van ca. 10 takjes tijm, fijngehakt
Naaldjes van 2 takjes rozemarijn, fijngehakt
1 sjalot, gesnipperd
300 g risotto rijst
1 glas droge witte wijn
500 ml kruidenbouillon (van blokje)
10 cherrytomaatjes, in vieren
150 g pecorino
Beetje fijngehakte peterselie, garnering
Wijn Tip!
Bij een typisch Italiaans gerecht hort een typisch Italiaanse wijn. Fasoli Gino Soave is een elegante witte wijn uit de regio Soave ten oosten van het bekende Gardameer. Drink deze wijn niet te koud om de wijn te kunnen laten excelleren.
Bron: Lekker Weten Winter
Voorbereiding
Giet het weekwater van de bonen weg en spoel de bonen af met schoon water. Kook ze in een ruime pan water in ca. 1 uur gaar. Giet af en laat staan terwijl je de risotto maakt.
Verhit de olijfolie in een hapjespan of een koekenpan met dikke bodem. Fruit hierin het sjalotje glazig met de tijm en de rozemarijn. Zet het vuur lager en voeg de rijst toe. Roer tot alle rijst glanst van de olie. Blus af met de witte wijn. Roer tot de wijn is opgenomen door de rijst.
Voeg nu een scheut bouillon toe en roer door. Laat pruttelen op laag vuur tot de bouillon is opgenomen door de rijst. Giet dan opnieuw een scheut bouillon bij de rijst en roer weer tot de bouillon is opgenomen. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst gaar. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Voeg in de laatste minuten van de gaartijd de cherrytomaatjes en de bonen toe.
Draai het vuur uit zodra de risotto gaar is. Rasp het grootste gedeelte van de pecorino boven de risotto en roer door zodat de rijst lekker smeuïg wordt. Rasp het laatste beetje pecorino over de geurige risotto op de borden en bestrooi met peterselie.
Curry van Zoete Bataat met Vegetarische Kip (4 Personen)
Ingrediënten
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 rode peper, zaadlijst verwijderd, in schuine ringetjes
stukje gember (ca. 2 cm), geschild en geraspt
olie om in te bakken
400 g à 500 g kip vegetarisch, in stukjes
ca. 400 g zoete bataat, in blokjes
200 g aardappelen, in blokjes
200 g winterpeen, in plakjes
50 g Thaise rode currypasta
1 blik (400 ml) kokosmelk
3 tomaten, in stukken
20 g pure chocolade
peper en zout
gekookte of gestoomde (basmati)rijst, voor erbij
Bron: Lekker Weten Winter
Voorbereiding
Bak de ui met de knoflook, peper en gember glazig in een beetje olie.
Voeg de stukjes kip toe en bak rondom goudbruin.
Doe de stukjes bataat, aardappel en wortel erbij en laat 10 minuten stoven. Schep af en toe om.
Meng de rode currypasta erdoor en bak even mee tot de geuren en smaken vrijkomen. Giet dan de kokosmelk erbij en warm door.
Schep de tomaten en de chocolade door de curry en laat alles op laag vuur in ca. 1 uur zachtjes gaar pruttelen. Serveer met rijst.
Shakshuka-Bloemkool Bowl (2 Personen)
Ingrediënten
1 ui
1 teen knoflook
2 paprika’s
1 blik (cherry)tomaten
1/2e (kleine) bloemkool
1 theelepel gemalen komijn
1/2e theelepel gemalen cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
4 eieren
optioneel: verse peterselie, hummus en brood voor serveren
Serveer de shakshuka met fijngehakte peterselie, hummus en eventueel brood naar wens.
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Snipper de ui en fruit deze een aantal minuten in 1 eetlepel olie in een grote hapjespan.
Was de paprika’s, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd in repen. Bak de paprika kort met de ui mee. Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook, de gemalen komijn, cayennepeper en het paprikapoeder toe en bak 1 minuutje mee. Voeg dan de tomaten uit blik en een flinke snuf zeezout toe. Breek de tomaatjes met een houten lepel en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.
Maak ondertussen de bloemkool schoon. Snijd in kleine roosjes en voeg deze toe aan de tomatensaus. Verwarm de saus vervolgens nog 8 minuten (of totdat de bloemkool gaar is) op middelhoog vuur.
Breng de saus eventueel op smaak met extra zeezout of zwarte peper en maak 4 holtes in de saus. Breek de eieren in de holtes. Leg een deksel op de pan en laat de eieren in 4-6 minuten (voor eieren met een zachte dooier) zachtjes garen in de saus.
Algen-Bouillon met Soba Boedels (4 Personen)
Ingrediënten
200 gram soba noedels
1 theelepel algen-bouillon
2 eetlepels miso pasta
2 zakjes groene thee
900 ml water
1 broccoli in kleine roosjes
150 gram shiitake in dunne plakjes
2 tenen knoflook
1 cm gember
Ghee of kokosolie om in te bakken
1 chilipeper in kleine stukjes.
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Kook het water.
Meng 450 ml water met 1 theelepel algen-bouillon en de andere 450 ml met 2 zakjes groene thee. Laat het even trekken.
Ondertussen kook je de broccoli totdat deze knalgroen is. Giet het af en zet het opzij.
Smelt een klontje Ghee of kokosolie in een pan, pers hier de teentjes knoflook bij, de chilipeper en rasp hier de gember bij. Wanneer dit heerlijk begint te geuren kun je de plakjes shiitake hierbij voegen. Roer het voorzichtig om. Bereidt de soba noedels zoals vermeld op de verpakking.
Verwijder de theezakjes, voeg de thee en de algen-bouillon bij de shiitake en doe hier ook 2 eetlepels miso pasta bij. Laat het geheel even doorkoken.
Op de borden kun je de soba noedels met de bouillon en de broccoli mengen. Serveer het geheel met de reepjes nori, rode kool en sesamzaad.
TIP: Als topping: 1⁄4 rode kool op reepjes, 2 vellen nori op dunne reepjes, geroosterd sesamzaad.
Fatty fish tacos (4 Personen)
Ingrediënten
400 gram wilde zalm
400 gram boerenkool
150 gram spruitjes
6 kleine wraps
1 eetlepel olijfolie
Ghee om in te bakken
Koriander
Ingrediënten voor de walnotensalsa:
65 gram walnoten; (Omega 3)
Sap van 1 limoen;
1 chilipeper;
1 teen knoflook;
handje spinazie; (omega 3)
1 eetlepel olijfolie; (Omega 9)
klein handje koriander.
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Verwarm de oven op 190°C.
Doe alle ingrediënten voor de salsa in een keukenmachine en maal het tot een grove salsa, peper en zout toevoegen naar smaak.
Doe de geritste boerenkool en de velletjes van de spruiten bij elkaar in een kom. Voeg hier 1 eetlepel olijfolie aan toe en een beetje peper en zout naar smaak. Hussel het voorzichtig door elkaar zodat alles bedekt is met klein laagje olie. Verdeel het dan over een bakplaat met bakpapier en bak het in 10 minuten krokant. Houdt het goed in de gaten, dit kan soms sneller gaan.
Smelt ondertussen een klontje Ghee in een koekenpan en bak de zalm heel kort aan beide kanten zodat ze vanbinnen nog knalroze en zacht zijn.
Verwarm de wraps even kort in een pannetje, zodat ze iets zachter worden en iets meer smaak krijgen.
Nu kun je de taco’s vullen, serveer de zachte taco’s open op een groot bord met een beetje koriander en limoen.
Dit gerecht is nog lekkerder met de fris-zure mayonnaise van Ekoplaza.
Moussaka (4 Personen)
Ingrediënten
3-4 aubergines in plakken
Olijfolie
2 grote uien fijngesneden
4 teentjes knoflook fijngesneden
600 g vegetarisch gehakt
400 g gepelde tomaten
140 g tomatenpuree
Zout en gemalen peper
1 theel komijnzaad gemalen
¼ theel speculaaskruiden
2 theel cayennepeper
3 theel gedroogde oregano
2 eieren
250 ml kwark
100 g oude kaas geraspt
Bron: Lekker Weten Herfst
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Leg de aubergineplakken in een vergiet en bestrooi ze met zout. Zet een half uur weg.
Dep de plakken droog en bestrijk ze met olijfolie. Bak ze in een pan aan beide kanten goudbruin.
Bak de uien en knoflook glazig. Voeg het vegetarische gehakt toe. Roer de gepelde tomaten, de tomatenpuree, zout, peper, komijn, speculaaskruiden, cayennepeper en oregano erdoor en laat een kwartiertje sudderen.
Leg de helft van de aubergineplakken in een ingevette ovenschaal, schep de helft van het gehaktmengsel erover, dek daarna af met de overgebleven aubergine en eindig met een laag van de rest van het gehakt.
Klop de eieren los met de kwark, kaas en gemalen peper en schep op de aubergineschotel. Bak de moussaka in ca. 20 minuten goudbruin in de oven.
Tempura van Broccoli met Wasabimayonaise (4 Personen)
Ingrediënten
Ca. 500 ml olie, om in te frituren
200 g broccoliroosjes
3 eetl geroosterd sesamzaad
Voor het tempurabeslag:
100 g bloem
3 eetl olijfolie
150 ml (ijs)koud water
Snuf zout
1 eiwit
Voor de wasabimayonaise:
2 eetl mayonaise
Klein beetje wasabipoeder
1 eetl gehakte bieslook
Voorbereiding
Maak het tempurabeslag: meng bloem, olijfolie, water en zout door elkaar. Klop het eiwit stijf en spatel voorzichtig door het beslag.
Verhit de olie. Haal de roosjes broccoli door het tempurabeslag en frituur ze in porties in enkele minuten goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier of een rooster en bestrooi direct met sesamzaad.
Roer intussen de mayonaise los met een klein beetje wasabipoeder (proef en voeg eventueel meer toe naar smaak) en bieslook.
Serveer als dip bij de tempura.
Bron: Lekker Weten Lente
Het geheim van goed tempurabeslag is dat het heel koud moet zijn, er weinig in wordt geroerd (klontjes kun je gewoon laten zitten) en dat de olie goed heet is.
Witlofsalade met Gerookte Zalm en Tomaten (4 Personen)
Ingrediënten
4 struikjes witlof
Sap van 2 citroenen
1 eetl olijfolie
4 hardgekookte eieren gepeld en in vieren gesneden
2 tomaten in vieren gesneden
100 gr gerookte zalm in reepjes
2 eetl kappertjes
1 eetl dille fijngehakt
Voorbereiding
Snijd de bitterpunt uit de witlof kegelvormig weg en snijd de struikjes in grove stukken.
Meng het citroensap met de olijfolie en schep dit direct door de witlof.
Verdeel de witlof over 4 borden en beleg met ei, tomaat en zalm.
Strooi de kappertjes en de dille erover.
Bron: Lekker Weten Herfst
Peterselie Flensjes met Lentegroenten (2 Personen)
Ingrediënten
Voor de flensjes:
125 g bloem, gezeefd
bosje peterselie, fijngehakt
250 ml amandeldrink
zout
1 eetl kokosolie
Voor de vulling:
100 g peultjes, schoongemaakt
250 g groene asperges, harde stukjes afgesneden
100 g sperzieboontjes,schoongemaakt
1 wortel, in lange reepjes
(of andere groenten naar keuze, in totaal ca. 500 g)
Zout naar smaak
Bron: Lekker Weten Lente
Voorbereiding
Meng voor de flensjes de bloem, peterselie en amandeldrink goed door elkaar en voeg een snufje zout toe. Zet opzij.
Kook voor de vulling de groenten beetgaar en houd ze warm.
Smelt de kokosolie in een koekenpan en roer door het flensjesbeslag (zo hoef je bij het bakken geen of weinig vet te gebruiken).
Bak 4 mooie flensjes van het beslag, leg ze op een bord, verdeel de groenten erover en rol op.
Gevulde Zoete Aardappel (4 Personen)
Ingrediënten
4 medium-grote zoete aardappels
2 eetl tamari
verse gember
2 teentjes knoflook
3 eetl ahornsiroop
1 blik zwarte bonen
100 g spinazie
300 g verse wilde zalmfilet
2 eetl quinoa
2 eetl witte tahin
1 citroen
1 rijpe avocado
1 rode peper, in ringen
Zeezout en peper
Eventueel extra toppings zoals kiemen, tuinkers, chili flakes en pompoenpitten
Bron: Ekoplaza
Voor een warme vulling kun je ook de zwarte bonen, spinazie en rode peper even bakken in een pan.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C, was de zoete aardappels en prik met een vork een aantal gaatjes in de aardappels. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 40 - 50 minuten (totdat ze helemaal zacht en gaar zijn van binnen).
Marineer ondertussen de zalm in 2 eetlepels tamari, 1 theelepel geraspte gember, 1 fijngesneden knoflookteen, versgemalen zwarte peper en 1 eetlepel ahornsiroop. Laat ook alvast het blik zwarte bonen uitlekken en was de spinazie.
Doe de zalm in een kleine ovenschaal en zet dit de laatste 10-15 minuten bij de zoete aardappels in de oven totdat de zalm bijna gaar is (hij mag nog wat rose zijn in het midden).
Pof ondertussen de quinoa door een diepe pan op middelhoog vuur te verwarmen met de quinoa erin. Zodra je de quinoa hoort poppen draai je het vuur uit en schud je de pan regelmatig (met de deksel op de pan en met ovenhandschoenen aan). Pas wel op met het vuur te hoog draaien en te weinig schudden; de quinoa verbrand snel. Verwijder de deksel pas als het pop-geluid is opgehouden.
Maak nu een sausje van 2 eetlepels tahin, 1 teentje fijngesneden knoflook, 2 theelepels geraspte gember, 2 eetlepels ahornsiroop, het sap van 1 kleine citroen en eventueel wat water naar wens. Breng het sausje eventueel op smaak met zeezout en peper.
Snijd de zoete aardappels over de lengte open en vul met de spinazie, zwarte bonen, kleine stukjes zalm, blokjes avocado, fijngesneden rode peper, de gepofte quinoa, het gember-tahin sausje en eventueel extra toppings.
Gegrilde Chinese Kool met Ansjovisboter (4 Personen)
Ingrediënten
125 g boter op kamertemperatuur
50 g ansjovisfilets
1 sjalot fijngehakt
2 eetl fijngehakte peterselie
Peper en zout
1 Chinese kool in ca. 8 parten gesneden
Wijn Tip!
Lekker met Diwald Gruner Veltliner
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Pureer de ansjovis in de keukenmachine of met een vork. Voeg de boter toe en laat even draaien tot de boter luchtig is. Roer met een lepel de fijngehakte sjalot, 1 eetlepel van de peterselie, peper en zout (niet veel: de ansjovis is ook zout) door de boter.
Leg de parten kool op de barbecue. Gril mooi bruin aan beide kanten. Bestrijk tijdens het grillen met ansjovisboter. Laat de kool niet te lang op de barbecue liggen: als de boter tussen de blaadjes gesmolten is, mag de kool ervan af.
Bestrooi voor het serveren met de rest van de peterselie.
Hartige Taart met Courgette en Kip (4 Personen)
Ingrediënten
boter of kokosolie, om in te vetten
7 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 eetl paneermeel
1 eetl olijfolie
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 ui, klein gesneden
300 g kip dijbeen filet, in blokjes
zout en peper
2 courgettes, in plakjes
handje verse kruiden (zoals peterselie, bieslook of dragon), fijngehakt
200 ml (soja)room
3 eieren
200 g geraspte kaas
Bron: Lekker Weten Zomer
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een bakvorm in (springvorm of vierkante vorm, ca. 24 cm) en
bekleed de bodem en zijkanten met bladerdeeg. Prik gaatjes in de
bodem en bestrooi dun met paneermeel.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ui even aan, doe de kipblokjes erbij en bak rondom bruin; bestrooi met zout en peper.
Voeg de courgettes en de kruiden toe, schep om en verdeel dit mengsel over het bladerdeeg.
Klop de room, eieren en kaas door elkaar en schenk over de hartige taart.
Bak in ca. 30 minuten goudbruin en gaar in de oven, verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 180ºC.
Panzanella: Toscaanse Broodsalade (1 Persoon)
Ingrediënten
Ca. 4 sneetjes (oud) brood, in grove blokken
Scheutje olijfolie
4 tomaten, in stukken
1 rode en 1 groene paprika, in reepjes
½ komkommer, zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes
1 rode ui, in halve ringen
klein handje basilicum, grof gesneden
2 eetl kappertjes
Voor de dressing:
6 eetl olijfolie
1 eetl witte wijnazijn
1 eetl balsamicoazijn
Bron: Lekker Weten Zomer
Voorbereiding
Besprenkel de broodblokjes aan alle kanten goed met olijfolie. Rooster ze in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Laat afkoelen.
Klop intussen een dressing van de olie en de azijnen.
Vermeng het brood met de rest van de ingrediënten en de dressing en laat minstens een uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Schep voor het serveren nog eens door.
Salade Niçoise met Makreel (4 Personen)
Ingrediënten
4 (zoete) aardappelen, beetgaar gekookt en in plakjes
200 g sperziebonen, beetgaar gekookt en gehalveerd
4 tomaten, in kwarten (of 8 halve kerstomaatjes)
4 eieren, gekookt, gepeld en in kwarten
1 blikje makreelfilet
100 g zwarte olijven
4 ansjovisfilets
Voor de dressing:
2 teentjes knoflook, geperst
3 halfgedroogde tomaatjes, in reepjes
4 eetl zonnebloemolie
2 eetl frambozenazijn
1 theel ahornsiroop
1 handje basilicumblaadjes, in reepjes
Zout en peper
Bron: Lekker Weten Zomer
Voorbereiding
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Meng de aardappelen, sperziebonen, tomaten en olijven met de dressing.
Schep in een mooie schaal en leg de stukken ei, makreel en ansjovis erbovenop.
Ultieme Guacamole (8 Personen)
Ingrediënten
3 rijpe avocado’s
tomaat
1/2 rode ui, in fijne stukjes
teentje knoflook
cayennepeper
himalayazout
sojayoghurt naturel
1 limoen
verse koriander
Bron: Lekker Weten Lente
Voorbereiding
Prak de avocado’s met een vork. Zover dat je nog wat stukjes overhoudt en het geen ‘papje’ wordt.
Snijd de tomaat in heel kleine stukjes en roer deze erdoor.
Pers een teentje knoflook uit boven het mengsel en voeg cayennepeper en himalayazout toe
Meng nu wat limoensap (ook weer naar smaak) en sojayoghurt (begin met 1 eetlepel) door de guacemole en roer het geheel goed door.
Verse korianderblaadjes en eventueel nog wat blokjes tomaat.
Serveer de guacemole met good old nacho (naturel!) chips.
Pastaschotel met Bloemkool, Seitan en Champignon Room (4 Personen)
Ingrediënten
1 ui
3 teentjes knoflook
250 g champignons
3 eetl walnootolie
200 ml haverroom
nootmuskaat, vers
1/2 citroen
150 g seitansteak
1 kleine bloemkool
300 g penne
2 sneetjes zuurdesembrood
Bron: Bertyn
Voorbereiding
Snipper de ui en de knoflook fijn. Borstel de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf, houd deze apart. Snijd de champignons in partjes.
Stoof de ui en de knoflook glazig in een weinig walnoot olie en voeg de champignonsteeltjes toe. Laat even meestoven en voeg vervolgens de haverroom toe.
Laat 10 minuten zachtjes sudderen, breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat citroensap en mix de saus glad in een blender of met een staafmixer.
Snijd de seitansteak in kleine blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes. Bak de bloemkoolroosjes goudbruin in een scheutje olijfolie en houd ze apart. Bak de seitanblokjes en de champignons goudbruin in een scheutje olijfolie.
Gaar de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng de penne met de bloemkool, seitan en champignons en doe alles in een ovenschaal. Overgiet het geheel met de saus.
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het zuurdesembrood in kleine blokjes en verdeel ze over de schaal.
Zet de ovenschotel circa 20 minuten in de oven en serveer met een frisse salade.
Wakamé-Noedelsalade met Zalm (2 Personen)
Ingrediënten
150 gram (soba)noedels
1 eetl. sesamolie
3 eetl. sojasaus
100 gram jong wakamé (koelvers), goed uitgespoeld en fijngesneden
100 gram gerookte zalm
1 avocado, geschild en in plakjes
2 eetl. sesamzaad
Klein handje koriander
1 limoen, in partjes
Bron: Lekker Weten Winter 2021
Voorbereiding
Kook de noedels beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel na met koud water.
Meng de sesamolie en de sojasaus met de wakamé. Hussel de wakamé door de noedels en verdeel over twee kommen.
Leg de zalm en avocado op de noedelsalade en bestrooi met sesamzaad en koriander. Serveer met partjes limoen.
Geroosterde Parelgort met Pistachenootjes en Zeewierballetjes (4 Personen)
Ingrediënten
Voor de munt-labneh:
250 ml Griekse yoghurt
2 eetl muntblaadjes, ragfijn gesneden
1 teentje knoflook, uit de pers
1 theel olijfolie
Voor de parelgort:
1 eetl olijfolie
200 g parelgort
1 l groentebouillon
2 pakjes Zeeuwse zeewierballetjes (ProLaTerre)
1 theel venkelzaad gemalen
1 theel komijn gemalen
rasp van 1 citroen en een flinke kneep sap
4 eetl gepelde pistachenootjes, geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt
zout en versgemalen peper
scheutje goede olijfolie
ca. 20 kerstomaatjes, in vieren gesneden
½ komkommer, in blokjes
handje munt of peterselie, fijngehakt (optioneel)
Bron: Lekker Weten Feest
Voorbereiding
Maak eerst de munt-labneh: meng alle ingrediënten in een kommetje en zet in de koelkast. Je kunt de labneh ook een dag van tevoren maken en het als hangop laten uitlekken (dus op een schone doek boven een kom). De labneh is dan nog romiger.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en voeg de parelgort toe. Rooster de parelgort al roerend ca. 3 minuten tot het begint te verkleuren en te geuren. Voeg dan de bouillon scheut voor scheut toe, steeds de volgende scheut toevoegen als de vorige vrijwel is geabsorbeerd, net zolang tot de gort gaar is met nog een klein beetje bite (ca. 30 minuten).
Verwarm, als de gort bijna klaar, is de zeewierballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer de gemalen venkel, de komijn en de citroenrasp plus een kneep sap door de parelgort en voeg zout en peper naar smaak toe.
Hussel vlak voor het serveren de pistachenootjes en de stukjes komkommer en tomaat erdoor en bestrooi naar wens met peterselie of munt. Besprenkel met goede olijfolie en serveer met de labneh en de zeewierballetjes.
Geroosterde Pompoen met Quinoasalade (2 Personen)
Ingrediënten
1 middelgrote flespompoen
100 gram volkoren quinoa
1 kleine rode ui
2 teentjes knoflook
1 zoete puntpaprika
1 courgette
1 grote trostomaat
Handvol pijnboompitten
Kokosolie
Himalayazout
Zwarte peper
Sap van 1/2 citroen
1 eetl hennepzaadolie
Basilicum om te garneren
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 185°C.
Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd met een mes ruitjes in de flespompoen op ongeveer 1 cm van elkaar. Bestrijk de pompoen met een beetje kokosolie en bestrooi het met Himalayazout, zwarte peper en eventueel een snufje knoflookpoeder. Rooster de flespompoen 25 minuten in de oven tot het vruchtvlees gaar is.
Spoel de quinoa goed af onder de kraan en bereid het volgens aanwijzingen op de verpakking.
Snipper ondertussen de rode ui, pers de knoflook en snijd de tomaat, zoete puntpaprika en courgette in blokjes. Verwarm een beetje kokosolie in een koekenpan en bak hierin de tomaat, rode ui, zoete puntpaprika en courgette en de knoflook op middelhoog vuur. Breng op smaak met een beetje Himalayazout en zwarte peper.
Rooster de pijnboompitten in pan zonder olie tot ze goudbruin van kleur zijn.
Meng de quinoa, geroosterde groenten en de pijnboompitten in een schaal en voeg een scheutje hennepzaadolie toe en het sap van de ½ citroen.
Haal de flespompoen uit de oven en vul de pompoen met de quinoa salade.
Was en snijd (lekker fijn) een handvol basilicum en garneer hiermee het gerecht. Breng het geheel op smaak met Himalaya Zout en peper indien gewenst.
Vegan Maaltijdsalade met Bloemkool (4 Personen)
Ingrediënten
1 bloemkool (verdeeld in roosjes en roosjes in plakken van ca. 3 mm dik)
2 sinaasappels (rasp en sap)
150 gram blanke amandelen
180 gram plantaardige baconreepjes
40 gram vegan geraspte kaas
100 gram spinazie (gewassen en gedroogd)
2 eetl kappertjes
1 rode ui (in halve ringen)
Bron: Lekker Weten Herfst
Voorbereiding
Leg de bloemkoolplakjes in een slakom. Meng het sap en rasp van de sinaasappels erdoor en een snufje zout en laat marineren.
Rooster de amandelen in een koekenpan op laag vuur (ca. 5 minuten).
Bereid de baconreepjes zoals op de verpakking staat aangeven.
Hussel alle ingrediënten elkaar en serveer.
Yogi Tea Spinazie Dosa's (1 Persoon)
Ingrediënten
DOSA'S:
50 gram volkoren speltmeel
2 theel. spinaziesap (kook handje spinazie en pers het vocht eruit)
Inhoud van ½ zakje Yogi Tea Heartwarming
Snufje zeezout
VULLING:
100 gram hummus
1 rode paprika, in reepjes
Handje rucola
Bron: Lekker Weten Herfst
Voorbereiding
Meng het meel met 100 ml water en laat dit ca. 6 uur gisten op kamertemperatuur.
Voeg het spinaziesap, de thee en het zout toe en roer goed door.
Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Spreid, als de pan goed heet is, ¼ van het beslag uit de pan. Bak ca. 1 minuut, draai om en bak de andere kant tot de dosa gaar is. herhaal dit nog 3 keer met de rest van het beslag.
Besmeer de dosa's met hummus. Verdeel de rucola en rode paprika erover, rol op en serveer.
TIP: Als je weinig tijd hebt, kun je het gisten ook overslaan en de ingrediënten direct mengen en bakken.
Japanse Noodlesoep (4 Personen)
Ingrediënten
1 liter groentebouillon
2 stuks steranijs
4 stuks kruidnagel
1 kaneelstokje (kaneelpoeder kan ook)
2 rode ui, gesneden in blokjes
100 gram kastanjechampignons, gesneden
100 gram wortels, gesneden
3 cm gember, geraspt
150 gram oesterzwammen
250ml Abbot Kinney’s Coco Start
1 el sojasaus
½ el chilisaus
½ el sesamolie
2 stuks mini pak choi
3 knoflooktenen, geperst
100 gram groene asperges
200 gram zwarte rijstnoodles (andere noodles kan natuurlijk ook)
4 gedroogde zeewiervellen
75 gram taugé
20 gram Thaise basilicum
2 limoenen, in partjes
Zeezout
Chilivlokken
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Kook 1 liter water voor de groentebouillon.
Plaats een kookpan op middelhoog vuur en bak (zonder de olie) het steranijs, de kruidnagel en de kaneel. Bak het voor twee minuten totdat het lekker begint te ruiken.
Voeg de kokosolie toe en zodra dit gesmolten is, voeg de ui toe.
Bak het mengsel voor een paar minuten op laag vuur en voeg de champignons en de wortel toe. Bak het voor 10 minuten en voeg daarna de gember, de geperste knoflook en de oesterzwammen toe.
Na twee minuten voeg de hete groentebouillon en de Coco Start toe.
Bedek de pan en breng het aan de kook. Laat het sudderen voor 15 minuten.
Kook de noodles (kijk voor de instructies op de verpakking).
Voeg aan de soeppan de sojasaus, de sesamolie, chilisaus, mini pak choi en de asperges toe. Breng het aan de kook voor 5 minuten.
Verdeel de gekookte noodles over vier kommen en verdeel de bouillon. Vergeet niet de steranijs en het kaneelstokje eruit te halen.
Maak de soep extra lekker met Thaise basilicum, zeewiervellen, taugé en de limoenpartjes. Breng op smaak met zout en chilivlokken
Miso Ramen (1 Persoon)
Ingrediënten
Voor de bouillon:
350 ml water
2 teentjes knoflook
1 cm verse gember
1/2 jalapeño
1 sjalotje
2 el tamari
100 ml plantaardige drank
1 eetl. genmai miso
Voor de vulling:
1 portie ramen zwarte rijst
100 gram seitan
1 bosuitje
Bron: TerraSana
Voorbereiding
Breng het water aan de kook in een waterkoker.
Doe alle ingrediënten voor de bouillon, behalve de miso, in de blender en mix. Gebruik je instant misosoeppoeder? Voeg dit wel alvast toe aan de blender.
Doe de bouillon in een steelpannetje, doe de ramen en seitan erin en kook in 3 minuten gaar.
Maak ondertussen de miso aan met een beetje water, zodat het een papje wordt. Sla deze stap over als je instant misosoeppoeder gebruikt.
Snijd het bosuitje fijn.
Zet het vuur uit zodra de noedels gaar zijn. Giet dan pas het misopapje bij de ramen en meng tot het opgelost is.
Doe de bouillon en ramen in een bowl of bord. Garneer met bosui.
TIP: Eet je glutenvrij? Vervang de seitan dan voor tofu. Gebruik je zijden tofu? Doe dat in de soep ná de miso, anders gaat de tofu stuk.
Een klein scheutje sesamolie of een theelepel furikake of gomasio maakt je soep helemaal af.
Quinoa Burger met Venkel (2 Personen)
Ingrediënten
2 quinoa burgers
130 gram volkoren couscous
1 krop Romaanse sla
1 venkel
1 nectarine
25 gram hazelnoten
2 eetl. citroensap
2 eetl. olijfolie
½ groentebouillon blokje
Zout en peper
Bron: EkoMenu
Voorbereiding
Breng water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Doe de couscous in een grote kom en giet kokend water erover, totdat de couscous net onder water staat. Na 5 minuten afdekken is de couscous mooi droog en rul.
Was de nectarine, verwijder de pit en snijd klein. Was de Romaanse sla, snijd klein en laat goed uitlekken. Snijd de venkel in dunne plakjes van circa 0,5 cm en schep om met de olijfolie. Bewaar het venkelgroen voor de garnering. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Meng de nectarine, sla en het citroensap door de volkoren couscous. Breng op smaak met peper en eventueel zout en zet opzij.
Verhit een grillpan zonder olie of boter en gril of bak de venkel 6 minuten (totdat de venkel lichtbruin kleurt). Schep de venkel vervolgens door de volkoren couscous. Rooster de hazelnoten in een droge bakpan in 3 minuten goudbruin. Laat daarna afkoelen op een bord en hak grof.
Verhit olie in een bakpan en bak de quinoa burgers aan beide kanten bruin. Serveer met de couscous salade en garneer met fijngesneden venkelgroen en hazelnoten.
Pasta alla Carbonara (2 Personen)
Ingrediënten
200 g Wheaty Spacebar Red Hot Chili Peppers
500 g fettuccine pasta
60 g walnoten
60 g cashew noten
80 ml water
120 ml soja melk
1 el stroop
half bosje peterselie
olijfolie
zout en peper
mespunt citroenschil
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
Terwijl de pasta kookt, snijd de Spacebar in dunne plakjes.
Bak de plakjes Spacebar in olijfolie aan in een koekenpan.
Meng de noten met het water, de sojamelk en de stroop. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Verwarm het mengsel en breng het zachtjes aan de kook.