Hoofdgerechten

Hoofdgerechten

Heerlijke recepten die je maakt met de ingrediënten die je bij ons in de winkel in Doorn koopt. Laat je inspireren, deel het met je vrienden!

Wij plaatsen natuurlijk allemaal lekkere recepten op onze pagina, wil jij ook op onze pagina je eigen recepten plaatsen? Dat kan! Neem contact met ons op via de mail of op Facebook! Stuur ons jouw recept met een mooie foto van het resultaat! Na plaatsing van het recept op onze website, ontvang je van ons €5,- winkeltegoed!

Notenburgers met Zoete Aardappelfriet (2 Personen)

Ingrediënten

  • 400 g kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt

  • 300 g zoete aardappels, geschild en in dunne partjes

  • 25 g hazelnoten

  • 25 g volkorenmeel

  • 15 g koriander

  • 1 citroen, de helft uitgeperst en andere helft in partjes

  • 1 kleine rode ui, geschild en in vieren

  • 1 teentje knoflook, geschild

  • 3 tl zonnebloemolie

  • 1 tl gemalen koriander

  • 1 tl gemalen komijn

  • Groene sla naar keuze, voor erbij

Optioneel: vegan mayo met gerookte paprikapoeder, voor erbij

Bron: Lekker Weten Herfst 2021

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Doe de rode ui, knoflook, hazelnoten en specerijen in een keukenmachine en vermaal tot kruim. Doe de kikkererwten, meel, koriander en citroensap erbij en maal tot een plakkerig geheel. Verdeel het mengsel in tweeën en vorm er met vochtige handen 2 burgers van.

  • Meng de zoete aardappelpartjes met 1 theelepel van de olie en bak ze 25 minuten in de oven. Schud ze halverwege even om.

  • Bak ondertussen de burgers in de rest van de olie in 3-4 minuten per kant goudbruin. Serveer met de fruit en groene salade.

Geroosterde Groentespies met Gerookte Tofu (4 Personen)

Ingrediënten

  • 200 gram gerookte tofu, uitgelekt, drooggedept en in blokjes

  • 1 gele paprika, in blokjes

  • 1 rode ui, in partjes

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 2½ eetl. olijfolie

  • 2 eetl. peterselie of koriander, fijngehakt

  • 1 theel. gedroogde oregano

  • Zout & peper

Bron: Lekker Weten Zomer

Voorbereiding

  • Meng de tofu, paprika en ui met de knoflook, oregano, olijfolie en zout en peper.

  • Rijg de tofu met de paprika en ui aan spiesen (smeer indien nodig in met extra olijfolie).

  • Gril de spiesen in ca. 6 minuten rondom bruin en de groenten beetgaar.

  • Bestrooi voor het serveren met wat peterselie of koriander.

Pasta met Pesto, Waterkers en Edelgistvlokken (2 Personen)

Ingrediënten

  • 300 gram spelt pasta

  • 4 tomaten, in stukjes

  • 2 eetl. edelgistvlokken

  • 2 eetl. pesto

  • 1 eetl. olijfolie

  • Handvol waterkers

Voorbereiding

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  • Bak intussen de tomaten in een eetlepel olijfolie tot ze iets zacht zijn.

  • Verdeel de tomaten, pesto en waterkers over de pasta en bestrooi met edelgistvlokken.

Bron: Ekoplaza

Gegrilde Gemarineerde Tofu (4 Personen)

Ingrediënten

  • 900 gram tofu, in plakken van 1 cm

  • 125 ml sojasaus

  • 125 ml sesamolie

  • 20 gram gember, fijn gesneden

  • 2-3 mandarijnen, de rasp en 125 ml sap

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 lente uitjes, fijn gesneden

  • 2 stuks sterrenanijs

  • 1 eetl. sesamzaad, geroosterd

Wijn TIP: Purato Rosé

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Verpak de tofu in een schone theedoek en leg er een bord met iets zwaars op. Zet minstens 1 uur weg. Zo druk je het overtollige vocht eruit.

  • Maak een marinade van de sojasaus, het mandarijnensap en -rasp, de sesamolie, knoflook, gember en steranijs. Leg de tofuplakken erin en laat minimal 1 uur afgedekt in de koelkast marineren.

  • Neem de plakken tofu uit de marinade en dep droog met keukenpapier (marinade bewaren).

  • Gril de tofu goudbruin op de barbecue en bestrijk tijdens het grillen regelmatig met de marinade.

  • Bestrooi de tofu voor het serveren met sesamzaad en lente-ui.

Gerst met Geroosterde Pompoen en Paddenstoelen (4 Personen)

Ingrediënten

  • 800 gram pompoen (1 stuk)

  • 250 gram gemengde paddenstoelen

  • 200 gram gerst

  • 100 gram feta

  • 40 gram walnoten, in kleine stukjes

  • KRUIDENOLIE:

  • 1 bosje peterselie, blaadjes fijngehakt

  • ½ citroen, het sap

  • ½ rode peper

  • ½ teentje knoflook, fijngehakt

  • 4 eetl. extra vierge olijfolie

  • Zeezout & zwarte peper

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Laat de gerst een nacht weken in water (zie verpakking)

  • Verwarm de oven voor op 200°C, was de pompoen en snijd hem in parten (de schil kun je laten zitten).

  • Leg de pompoenparten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een klein beetje milde extra vierge olijfolie, zeezout en peper; zorg dat het goed verdeeld is.

  • Maak de paddenstoelen schoon, scheur of snijd ze in stukken en doe ze in een kom. Voeg een klein beetje milde olijfolie, zeezout en peper toe aan de paddenstoelen, hussel en laat even staan

  • Bak de pompoen in 30 minuten goudbruin en gaar en voeg op de helft van de baktijd de paddenstoelen toe aan de bakplaat en bak ze de resterende 15 minuten mee.

  • Kook ondertussen de afgespoelde gerst in vers water in ongeveer 20 minuten gaar (het mag een beetje bite houden).

  • Maak de kruidenolie door de olijfolie, citroensap, peterselie, rode peper, knoflook, zeezout & peper met elkaar te mengen (proef en pas de smaak naar wens aan).

  • Serveer de gerst met de geroosterde pompoen, paddenstoelen, feta, kruidenolie, walnoten en eventueel extra zeezout, zwarte peper en citroensap naar smaak.

Gemarineerde Paddenstoelen met Rucola Salade (4 Personen)

Ingrediënten

  • 300 gram gemengde paddenstoelen, gesneden

  • 100 gram rucola

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 rode ui, in dunne halve ringen

  • 1 citroen, het sap

  • 1 rode peper, zonder zaadlijst en in ringetjes

  • 1 eetl. sesamolie

  • 1 eetl. sojasaus

  • 1 eetl. sesamzaad, geroosterd in droge koekenpan

  • DRESSING:

  • 1 limoen, het sap

  • 2 eetl. olijfolie

  • 1 eetl. witte wijnazijn

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Verwarm de sesamolie op matig vuur en fruit hierin de knoflook. Roer er de paddenstoelen en rode peper door en bak even mee.

  • Roer het citroensap, sojasaus en de sesamzaadjes erdoor en laat nog 1 minuut stoven. Haal van het vuur. Verdeel de paddenstoelen over 4 borden en laat helemaal afkoelen.

  • Maak een dressing van de wijnazijn, limoensap en olijfolie en meng door de rucola.

  • Strooi de rode ui over de paddenstoelen en schik de rucola erop.

Aubergine met Chimichurri (4 Personen)

Ingrediënten

  • 4 bosuitjes, in ringetjes

  • 1 grote aubergine, in lange plakken

  • 1 rode peper, in halve ringetjes

  • 3 eetl. shoyu

  • 3 eetl. zonnebloemolie

  • 2 eetl. koriander, fijngehakt

  • 1 eetl. miso

  • Zout & peper

  • CHIMICHURRI:

  • 70 ml olijfolie

  • 20 gram zeekraal, in kleine stukjes gesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • ½ rode ui, gesnipperd

  • 3 eetl. granaatappelpitjes

  • 2 eetl. verse oregano, fijngehakt

  • 2 eetl. peterselie, fijngehakt

  • Zout & peper

Bron: Lekker Weten Zomer 2021

Voorbereiding

  • Verhit de barbecue tot ca. 170°C.

  • Roer de miso, shoyu en zonnebloemolie door elkaar en marineer de plakken aubergine hierin.

  • Meng alle ingrediënten voor de chimichurri door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

  • Gril de plakken aubergine ca. 4 minuten per kant op de barbecue. Leg ze op een schaal en garneer met bosui, rode peper, koriander en chimichurri.

Bami met Paksoi (4 Personen)

Ingrediënten

  • 240 gram mie nestjes

  • 175 gram lupine tempeh Aziatisch gekruid

  • 3 eieren

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 puntpaprika's, in reepjes

  • 1 paksoi, in reepjes en wit en groen apart gehouden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 3 eetl. ketjap

  • 3 eetl. zonnebloemolie

  • 2 theel. sesamolie

  • 2 theel. sambal oelek

Bron: Terug naar beter

Voorbereiding

  • Verhit 1 eetl. zonnebloemolie in een wok en fruit de ui op laag vuur 2 minuten. Voeg het wit van de paksoi, de knoflook en de paprika toe en roerbak op middelhoog vuur 5 minuten. Bak de laatste minuut het groen van de paksoi mee.

  • Klop ondertussen de eieren los met de sambal. Verhit ½ eetl. olie in een koekenpan en bak van de helft van het ei in 3 minuten een omelet. Neem uit de pan. Verhit weer ½ eetl. olie en bak de rest van het ei nog een omelet. Snijd de omeletten in reepjes.

  • Verhit de rest van de olie en bak de tempeh stukjes in 2 minuten goudbruin.

  • Kook ondertussen de mie in ruim water met zout in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken.

  • Voeg de omelet, gegrilde tempeh, ketjap en sesamolie toe aan het paksoi mengsel. Verwarm 2 minuten op middelhoog vuur. Serveer met de mie.

Pizza with Love (4 Personen)

Ingrediënten

  • 100 gram champignons

  • 6 zongedroogde tomaatjes

  • 2 volkoren spelt pizzabodems

  • 1 zakje gemengde sla

  • 1 potje tomatenpuree

  • 1 rode paprika

  • 2 theel. gedroogde oregano

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Warm de oven voor op 220℃.

  • Haal de pizza bodems uit de verpakking, bestrijk ruim met de tomatenpuree en strooi er wat oregano eroverheen.

  • Snij de champignons in plakjes en verdeel over de pizza’s. Doe hetzelfde met de paprika en met de zongedroogde tomaatjes.

  • Bak de pizza’s 8 minuten in het midden van de oven.

  • Beleg de pizza’s met een handje sla en serveer.

Groentetajine met Abrikozen & Pruimen (4 Personen)

Ingrediënten

  • 500 ml groentebouillon

  • 400 gram kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt

  • 2 abrikozen, in partjes gesneden

  • 2 pruimen, in partjes gesneden

  • 2 uien, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 aubergine, in blokjes van 2 cm

  • 1 courgette, in blokjes van 2 cm

  • 1 citroen, het sap

  • Flinke handvol bladpeterselie, fijngehakt

  • 1 theel. kerrie

  • 1 theel. gemalen komijnzaad

  • 1 theel. chilipoeder

  • 1 theel. kaneel

  • Zout & peper

  • Scheutje olijfolie

Voor erbij: Naan brood

Voorbereiding

  • Verhit een scheut olie in een tajine en bak hierin de uien, aubergine en courgette 5 minuten. Voeg de knoflook en de specerijen toe en bak 1 minuut mee.

  • Vul de tajine aan met de bouillon (tot alle groenten net onderstaan). Breng aan de kook, zet het vuur laag en leg de deksel half op de pan. Stoof de groenten in circa 10-15 minuten zacht.

  • Voeg de kikkererwten, abrikozen en pruimen in de laatste 5 minuten toe.

  • Breng de stoofschotel op smaak met peper, zout en citroensap en bestrooi met peterselie. Serveer met naan brood.

Bulgur met Vegetarische Shoarma (4 Personen)

Ingrediënten

  • 1 pak bulgur kikkererwten mix

  • 3 eetl (olijf)olie

  • 2 pakjes vegetarische shoarma (diepvries De Vegetarische Slager) ontdooid

  • salade of gegrilde groenten

  • knoflooksaus voor erbij

Bron: Lekker Weten Zomer

Voorbereiding

  • Bereid de bulgur-kikkererwten mix volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  • Bak de shoarma in 1 eetlepel van de olie knapperig en gaar.

  • Roer de rest van de olie door de granenmix en serveer met de shoarma. Eet met salade (of gegrilde groenten) en knoflooksaus.

Cashew-Zwarte Bonenburger met Knoflooksaus (4 Personen)

Ingrediënten

  • 4 cashew-zwarte bonen burgers

  • 4 hamburgerbroodjes

  • 4 bladeren kropsla

  • 4 eetl. atjar tjampoer

  • Scheutje zonnebloemolie

KNOFLOOKSAUS:

  • 1½ teentje knoflook, geperst

  • 4 eetl. vegan mayo

  • 2 eetl. koriander, grof gehakt

  • 1 theel. karwijzaad, geroosterd

Voorbereiding

  • Verhit de barbecue tot ca. 180°C.

  • Meng voor de kruidige knoflooksaus de knoflook, koriander, karwijzaad en vegan mayo door elkaar.

  • Bereid de cashew-zwarte bonenburgers op de barbecue volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  • Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en beleg ze met de burgers met daarop de kropsla, atjar tjampoer en knoflooksaus.

Baby Leaf Salade met Artisjokharten en Limoen Dressing (4 Personen)

Ingrediënten

SALADE:

  • 1 zak jonge blad sla (baby leaf)

  • 1 pot artisjokharten, uitgelekt en gehalveerd

  • 3 eetl. zongedroogde tomaatjes, in reepjes

  • 1 eetl. zwarte olijven, gehalveerd

  • 1 eetl. kappertjes

  • 1 eetl. gemengde noten, grof gehakt

LIMOEN DRESSING:

  • 1 limoen, het sap

  • 3 eetl. olijfolie

  • 1 eetl. groentebouillon

  • 1 theel. mosterd

  • 1 theel. azijn naar keuze

  • Zout

Voorbereiding

  • Meng met de staafmixer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, behalve de olie. Giet er daarna langzaam de olie bij tot de dressing gaat binden. Breng op smaak met zout.

  • Verdeel de sla over 4 borden en leg er de artisjokharten, noten, kappertjes, olijven en reepjes tomaat op.

  • Geef de limoen dressing er apart bij.

Couscous met Vegetarische ‘Kip’ en Pruimen (4 Personen)

Ingrediënten

  • 275 gram couscous

  • 250 gram vegetarische 'kipfilet', in stukjes

  • 250 gram gedroogde pruimen, in stukjes

  • 100 gram blanke amandelen

  • 100 ml groentebouillon

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 1 kaneelstokje

  • 1 eetl. olijfolie

  • 1 theel. kaneel

  • ½ theel. versgemalen peper

Bron: Lekker Weten Winter

Voorbereiding

  • Verwarm de olie in een pan en bak de ‘kip’stukjes, ui en knoflook enkele minuten. Schep regelmatig om.

  • Bestrooi met peper en gemalen kaneel en bak al roerend een halve minuut mee.

  • Meng er de pruimen, het kaneelstokje en de amandelen door. Giet de bouillon erbij en laat circa 5 minuten stoven.

  • Kook ondertussen de couscous zoals op de verpakking staat aangegeven.

  • Serveer de couscous met het ‘kip’-pruimengerecht erbovenop

Shiitake met Geroosterde Groenten (4 Personen)

#VEGAN

Heerlijke Shiitake in een geroosterde groentemix!

Support de vegan beweging terwijl je geniet van deze heerlijke maaltijd!

Ingrediënten

  • 10 flinke shiitake, stelen verwijderd en gecontroleerd op zand/aarde

  • 250 g bospeen

  • 250 g groene asperges, gewassen en taaie onderkant er afgesneden.

  • 300 g wilde spinazie, gewassen en gedroogd en stelen verwijderd

  • 30 g hazelnoten

  • 5 takjes tijm, blaadjes losgerist

  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet

  • 2 blaadjes laurier

  • 2-3 el kokosolie

  • zout en peper

Bron: Oersterk

Voorbereiding

  • Rooster de hazelnoten in een droge pan of wok tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Laat ze hierna afkoelen en hak ze grof. Leg ze opzij voor de garnering.

  • Snijd de bospeen in de lengte door de helft.

  • Verhit een wok of een grote hapjespan.

  • Rooster de bospeen in een eetlepel kokosolie tot deze gaar begint te worden.

  • Voeg de asperges en laurier toe en wok totdat deze gaar worden.

  • Snijd of scheur de shiitake in stukken en voeg het aan de gare bospeen en asperges toe.

  • Laat de shiitake gaar worden.

  • Voeg nog een eetlepel kokosolie en de geplette knoflook met de tijm toe.

  • Voeg naar smaak peper en zout toe en wok alles nog eens om.

  • Scheur de spinazie in stukken en doe deze op een bord.

  • Schep hierop de warme wokgroenten en strooi de gehakte hazelnoot erover.

Tortellini met Pesto, Rucola en Gedroogde Tomaatjes (4 Personen)

Ingrediënten

  • 250 gram verse tortellini met pesto

  • 200 ml sojaroom

  • 50 gram rucola

  • 25 gram gedroogde tomaatjes, in stukjes

  • Zout & peper

Voorbereiding

  • Kook de tortellini beetgaar volgens de instructie op het pak.

  • Laat in een pan de sojaroom tot de helft inkoken met de gedroogde tomaatjes. Breng de saus vervolgens op smaak met wat zout en peper.

  • Meng de tortellini door de saus en voeg als laatste de rucola toe.

Bron: Lekker Weten Herfst


Wij plaatsen iedere vrijdag om 10 uur s' ochtends een recept op onze Facebook pagina met ingrediënten die je bij ons in de winkel koopt! Heb jij een origineel recept dat wij mogen delen op onze pagina en wil jij €5 winkel tegoed ontvangen? Mail of bericht via messenger ons je recept!

Raapstelen Salade met tofu (2 Personen)

Ingrediënten

  • 200 gram raapstelen, gewassen en grof gehakt

  • 100 gram amandel-sesam tofu, in blokjes

  • 75 gram veldsla

  • 1 limoen, het sap

  • 3 eetl. tamari amandelen

  • 2 eetl. olijfolie

  • 2 eetl. gefermenteerde wortel/gember (uit pot)

  • 1½ eetl. gembersiroop

  • 1 eetl. zonnebloemolie

  • 1 eetl. koriander, grof gehakt

  • 2 theel. zwart sesamzaad, droog geroosterd

  • 1 theel. rode peper

  • Zout en peper

Optioneel:

  • 2 bosui, in ringetjes

Bron: Lekker Weten Lente 2021

Voorbereiding

  • Verhit in een bakpan de zonnebloemolie en bak de tofu goudbruin op middelhoog vuur.

  • Voeg voor de dressing de gembersiroop, olijfolie, limoensap, chilipeper, peper en zout en sesamzaad samen in een kommetje en meng het goed.

  • Meng de veldsla, raapstelen, amandelen-tamari en de gefermenteerde wortel/gember in een saladekom.

  • Voeg de dressing eraan toe en meng het, maak de salade af met de tofu en wat vers gehakte koriander en eventueel bosui.

Zeewier Burger met Gegrilde Groenten (2 Personen)

Ingrediënten

  • 1/2 aubergine

  • 1 rode paprika

  • 3 el plantaardige olie

  • 1 schaaltje Zeewier Burger

  • Een hand vol waterkers

  • Zongedroogde tomaten

  • 2 eetlepels mayonaise ongezoet

  • enkele fijngesneden zongedroogde tomaatjes

TIP: Smoor voor voldoende groenten nog 200 g spinazie in een beetje olijfolie met wat knoflook en serveer deze er apart bij.

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Snijd de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd de paprika in vier stukken en verwijder de steel en de zaadlijsten. Smeer de aubergine en de paprika in met een beetje olie. Verhit een grillpan en grill hierin de plakken aubergine en de 4 plakken paprika aan beide zijden.

  • Verhit in een koekenpan 2 el plantaardige olie. Bak 2 Zeewier Burgers 8 min., keer ze regelmatig.

  • Meng de vegan mayonaise met de zongedroogde tomaatjes tot een sausje.

  • Snijd 2 (volkoren) broodjes open en beleg de onderste helften met een handvol waterkers. Leg de gegrilde plakken aubergine en paprika er op. Dan de Zeewier Burgers met een flinke lepel tomaten-mayo. Dek af met de bovenste helften van de broodjes en steek er een tapasprikker door. Serveer met de rest van de tomatenmayonaise en de gegrilde andere helft van de aubergine.

Risotto met Borlotti Bonen (4 Personen)

Ingrediënten

  • 150 g gedroogde borlottibonen, ca. 12 uur geweekt

  • 4 eetl olijfolie

  • Blaadjes van ca. 10 takjes tijm, fijngehakt

  • Naaldjes van 2 takjes rozemarijn, fijngehakt

  • 1 sjalot, gesnipperd

  • 300 g risotto rijst

  • 1 glas droge witte wijn

  • 500 ml kruidenbouillon (van blokje)

  • 10 cherrytomaatjes, in vieren

  • 150 g pecorino

  • Beetje fijngehakte peterselie, garnering

Wijn Tip!

Bij een typisch Italiaans gerecht hort een typisch Italiaanse wijn. Fasoli Gino Soave is een elegante witte wijn uit de regio Soave ten oosten van het bekende Gardameer. Drink deze wijn niet te koud om de wijn te kunnen laten excelleren.

Bron: Lekker Weten Winter

Voorbereiding

  • Giet het weekwater van de bonen weg en spoel de bonen af met schoon water. Kook ze in een ruime pan water in ca. 1 uur gaar. Giet af en laat staan terwijl je de risotto maakt.

  • Verhit de olijfolie in een hapjespan of een koekenpan met dikke bodem. Fruit hierin het sjalotje glazig met de tijm en de rozemarijn. Zet het vuur lager en voeg de rijst toe. Roer tot alle rijst glanst van de olie. Blus af met de witte wijn. Roer tot de wijn is opgenomen door de rijst.

  • Voeg nu een scheut bouillon toe en roer door. Laat pruttelen op laag vuur tot de bouillon is opgenomen door de rijst. Giet dan opnieuw een scheut bouillon bij de rijst en roer weer tot de bouillon is opgenomen. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst gaar. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Voeg in de laatste minuten van de gaartijd de cherrytomaatjes en de bonen toe.

  • Draai het vuur uit zodra de risotto gaar is. Rasp het grootste gedeelte van de pecorino boven de risotto en roer door zodat de rijst lekker smeuïg wordt. Rasp het laatste beetje pecorino over de geurige risotto op de borden en bestrooi met peterselie.

Curry van Zoete Bataat met Vegetarische Kip (4 Personen)

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst

  • 1 rode peper, zaadlijst verwijderd, in schuine ringetjes

  • stukje gember (ca. 2 cm), geschild en geraspt

  • olie om in te bakken

  • 400 g à 500 g kip vegetarisch, in stukjes

  • ca. 400 g zoete bataat, in blokjes

  • 200 g aardappelen, in blokjes

  • 200 g winterpeen, in plakjes

  • 50 g Thaise rode currypasta

  • 1 blik (400 ml) kokosmelk

  • 3 tomaten, in stukken

  • 20 g pure chocolade

  • peper en zout

  • gekookte of gestoomde (basmati)rijst, voor erbij

Bron: Lekker Weten Winter

Voorbereiding

  • Bak de ui met de knoflook, peper en gember glazig in een beetje olie.

  • Voeg de stukjes kip toe en bak rondom goudbruin.

  • Doe de stukjes bataat, aardappel en wortel erbij en laat 10 minuten stoven. Schep af en toe om.

  • Meng de rode currypasta erdoor en bak even mee tot de geuren en smaken vrijkomen. Giet dan de kokosmelk erbij en warm door.

  • Schep de tomaten en de chocolade door de curry en laat alles op laag vuur in ca. 1 uur zachtjes gaar pruttelen. Serveer met rijst.

Shakshuka-Bloemkool Bowl (2 Personen)

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • 2 paprika’s

  • 1 blik (cherry)tomaten

  • 1/2e (kleine) bloemkool

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1/2e theelepel gemalen cayennepeper

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 4 eieren

  • optioneel: verse peterselie, hummus en brood voor serveren

Serveer de shakshuka met fijngehakte peterselie, hummus en eventueel brood naar wens.

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Snipper de ui en fruit deze een aantal minuten in 1 eetlepel olie in een grote hapjespan.

  • Was de paprika’s, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd in repen. Bak de paprika kort met de ui mee. Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook, de gemalen komijn, cayennepeper en het paprikapoeder toe en bak 1 minuutje mee. Voeg dan de tomaten uit blik en een flinke snuf zeezout toe. Breek de tomaatjes met een houten lepel en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.

  • Maak ondertussen de bloemkool schoon. Snijd in kleine roosjes en voeg deze toe aan de tomatensaus. Verwarm de saus vervolgens nog 8 minuten (of totdat de bloemkool gaar is) op middelhoog vuur.

  • Breng de saus eventueel op smaak met extra zeezout of zwarte peper en maak 4 holtes in de saus. Breek de eieren in de holtes. Leg een deksel op de pan en laat de eieren in 4-6 minuten (voor eieren met een zachte dooier) zachtjes garen in de saus.

Algen-Bouillon met Soba Boedels (4 Personen)

Ingrediënten

  • 200 gram soba noedels

  • 1 theelepel algen-bouillon

  • 2 eetlepels miso pasta

  • 2 zakjes groene thee

  • 900 ml water

  • 1 broccoli in kleine roosjes

  • 150 gram shiitake in dunne plakjes

  • 2 tenen knoflook

  • 1 cm gember

  • Ghee of kokosolie om in te bakken

  • 1 chilipeper in kleine stukjes.

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Kook het water.

  • Meng 450 ml water met 1 theelepel algen-bouillon en de andere 450 ml met 2 zakjes groene thee. Laat het even trekken.

  • Ondertussen kook je de broccoli totdat deze knalgroen is. Giet het af en zet het opzij.

  • Smelt een klontje Ghee of kokosolie in een pan, pers hier de teentjes knoflook bij, de chilipeper en rasp hier de gember bij. Wanneer dit heerlijk begint te geuren kun je de plakjes shiitake hierbij voegen. Roer het voorzichtig om. Bereidt de soba noedels zoals vermeld op de verpakking.

  • Verwijder de theezakjes, voeg de thee en de algen-bouillon bij de shiitake en doe hier ook 2 eetlepels miso pasta bij. Laat het geheel even doorkoken.

  • Op de borden kun je de soba noedels met de bouillon en de broccoli mengen. Serveer het geheel met de reepjes nori, rode kool en sesamzaad.

TIP: Als topping: 1⁄4 rode kool op reepjes, 2 vellen nori op dunne reepjes, geroosterd sesamzaad.

Fatty fish tacos (4 Personen)

Ingrediënten

  • 400 gram wilde zalm

  • 400 gram boerenkool

  • 150 gram spruitjes

  • 6 kleine wraps

  • 1 eetlepel olijfolie

  • Ghee om in te bakken

  • Koriander

  • Ingrediënten voor de walnotensalsa:

  • 65 gram walnoten; (Omega 3)

  • Sap van 1 limoen;

  • 1 chilipeper;

  • 1 teen knoflook;

  • handje spinazie; (omega 3)

  • 1 eetlepel olijfolie; (Omega 9)

  • klein handje koriander.

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Verwarm de oven op 190°C.

  • Doe alle ingrediënten voor de salsa in een keukenmachine en maal het tot een grove salsa, peper en zout toevoegen naar smaak.

  • Doe de geritste boerenkool en de velletjes van de spruiten bij elkaar in een kom. Voeg hier 1 eetlepel olijfolie aan toe en een beetje peper en zout naar smaak. Hussel het voorzichtig door elkaar zodat alles bedekt is met klein laagje olie. Verdeel het dan over een bakplaat met bakpapier en bak het in 10 minuten krokant. Houdt het goed in de gaten, dit kan soms sneller gaan.

  • Smelt ondertussen een klontje Ghee in een koekenpan en bak de zalm heel kort aan beide kanten zodat ze vanbinnen nog knalroze en zacht zijn.

  • Verwarm de wraps even kort in een pannetje, zodat ze iets zachter worden en iets meer smaak krijgen.

  • Nu kun je de taco’s vullen, serveer de zachte taco’s open op een groot bord met een beetje koriander en limoen.

Dit gerecht is nog lekkerder met de fris-zure mayonnaise van Ekoplaza.

Moussaka (4 Personen)

Ingrediënten

  • 3-4 aubergines in plakken

  • Olijfolie

  • 2 grote uien fijngesneden

  • 4 teentjes knoflook fijngesneden

  • 600 g vegetarisch gehakt

  • 400 g gepelde tomaten

  • 140 g tomatenpuree

  • Zout en gemalen peper

  • 1 theel komijnzaad gemalen

  • ¼ theel speculaaskruiden

  • 2 theel cayennepeper

  • 3 theel gedroogde oregano

  • 2 eieren

  • 250 ml kwark

  • 100 g oude kaas geraspt

Bron: Lekker Weten Herfst

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.

  • Leg de aubergineplakken in een vergiet en bestrooi ze met zout. Zet een half uur weg.

  • Dep de plakken droog en bestrijk ze met olijfolie. Bak ze in een pan aan beide kanten goudbruin.

  • Bak de uien en knoflook glazig. Voeg het vegetarische gehakt toe. Roer de gepelde tomaten, de tomatenpuree, zout, peper, komijn, speculaaskruiden, cayennepeper en oregano erdoor en laat een kwartiertje sudderen.

  • Leg de helft van de aubergineplakken in een ingevette ovenschaal, schep de helft van het gehaktmengsel erover, dek daarna af met de overgebleven aubergine en eindig met een laag van de rest van het gehakt.

  • Klop de eieren los met de kwark, kaas en gemalen peper en schep op de aubergineschotel. Bak de moussaka in ca. 20 minuten goudbruin in de oven.

Tempura van Broccoli met Wasabimayonaise (4 Personen)

Ingrediënten

  • Ca. 500 ml olie, om in te frituren

  • 200 g broccoliroosjes

  • 3 eetl geroosterd sesamzaad

  • Voor het tempurabeslag:

  • 100 g bloem

  • 3 eetl olijfolie

  • 150 ml (ijs)koud water

  • Snuf zout

  • 1 eiwit

  • Voor de wasabimayonaise:

  • 2 eetl mayonaise

  • Klein beetje wasabipoeder

  • 1 eetl gehakte bieslook

Voorbereiding

  • Maak het tempurabeslag: meng bloem, olijfolie, water en zout door elkaar. Klop het eiwit stijf en spatel voorzichtig door het beslag.

  • Verhit de olie. Haal de roosjes broccoli door het tempurabeslag en frituur ze in porties in enkele minuten goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier of een rooster en bestrooi direct met sesamzaad.

  • Roer intussen de mayonaise los met een klein beetje wasabipoeder (proef en voeg eventueel meer toe naar smaak) en bieslook.

  • Serveer als dip bij de tempura.

Bron: Lekker Weten Lente

Het geheim van goed tempurabeslag is dat het heel koud moet zijn, er weinig in wordt geroerd (klontjes kun je gewoon laten zitten) en dat de olie goed heet is.

Witlofsalade met Gerookte Zalm en Tomaten (4 Personen)

Ingrediënten

  • 4 struikjes witlof

  • Sap van 2 citroenen

  • 1 eetl olijfolie

  • 4 hardgekookte eieren gepeld en in vieren gesneden

  • 2 tomaten in vieren gesneden

  • 100 gr gerookte zalm in reepjes

  • 2 eetl kappertjes

  • 1 eetl dille fijngehakt

Voorbereiding

  • Snijd de bitterpunt uit de witlof kegelvormig weg en snijd de struikjes in grove stukken.

  • Meng het citroensap met de olijfolie en schep dit direct door de witlof.

  • Verdeel de witlof over 4 borden en beleg met ei, tomaat en zalm.

  • Strooi de kappertjes en de dille erover.

Bron: Lekker Weten Herfst

Peterselie Flensjes met Lentegroenten (2 Personen)

Ingrediënten

  • Voor de flensjes:

  • 125 g bloem, gezeefd

  • bosje peterselie, fijngehakt

  • 250 ml amandeldrink

  • zout

  • 1 eetl kokosolie

  • Voor de vulling:

  • 100 g peultjes, schoongemaakt

  • 250 g groene asperges, harde stukjes afgesneden

  • 100 g sperzieboontjes,schoongemaakt

  • 1 wortel, in lange reepjes

  • (of andere groenten naar keuze, in totaal ca. 500 g)

  • Zout naar smaak

Bron: Lekker Weten Lente

Voorbereiding

  • Meng voor de flensjes de bloem, peterselie en amandeldrink goed door elkaar en voeg een snufje zout toe. Zet opzij.

  • Kook voor de vulling de groenten beetgaar en houd ze warm.

  • Smelt de kokosolie in een koekenpan en roer door het flensjesbeslag (zo hoef je bij het bakken geen of weinig vet te gebruiken).

  • Bak 4 mooie flensjes van het beslag, leg ze op een bord, verdeel de groenten erover en rol op.

Gevulde Zoete Aardappel (4 Personen)

Ingrediënten

  • 4 medium-grote zoete aardappels

  • 2 eetl tamari

  • verse gember

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 eetl ahornsiroop

  • 1 blik zwarte bonen

  • 100 g spinazie

  • 300 g verse wilde zalmfilet

  • 2 eetl quinoa

  • 2 eetl witte tahin

  • 1 citroen

  • 1 rijpe avocado

  • 1 rode peper, in ringen

  • Zeezout en peper

  • Eventueel extra toppings zoals kiemen, tuinkers, chili flakes en pompoenpitten

Bron: Ekoplaza

Voor een warme vulling kun je ook de zwarte bonen, spinazie en rode peper even bakken in een pan.

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C, was de zoete aardappels en prik met een vork een aantal gaatjes in de aardappels. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 40 - 50 minuten (totdat ze helemaal zacht en gaar zijn van binnen).

  • Marineer ondertussen de zalm in 2 eetlepels tamari, 1 theelepel geraspte gember, 1 fijngesneden knoflookteen, versgemalen zwarte peper en 1 eetlepel ahornsiroop. Laat ook alvast het blik zwarte bonen uitlekken en was de spinazie.

  • Doe de zalm in een kleine ovenschaal en zet dit de laatste 10-15 minuten bij de zoete aardappels in de oven totdat de zalm bijna gaar is (hij mag nog wat rose zijn in het midden).

  • Pof ondertussen de quinoa door een diepe pan op middelhoog vuur te verwarmen met de quinoa erin. Zodra je de quinoa hoort poppen draai je het vuur uit en schud je de pan regelmatig (met de deksel op de pan en met ovenhandschoenen aan). Pas wel op met het vuur te hoog draaien en te weinig schudden; de quinoa verbrand snel. Verwijder de deksel pas als het pop-geluid is opgehouden.

  • Maak nu een sausje van 2 eetlepels tahin, 1 teentje fijngesneden knoflook, 2 theelepels geraspte gember, 2 eetlepels ahornsiroop, het sap van 1 kleine citroen en eventueel wat water naar wens. Breng het sausje eventueel op smaak met zeezout en peper.

  • Snijd de zoete aardappels over de lengte open en vul met de spinazie, zwarte bonen, kleine stukjes zalm, blokjes avocado, fijngesneden rode peper, de gepofte quinoa, het gember-tahin sausje en eventueel extra toppings.

Gegrilde Chinese Kool met Ansjovisboter (4 Personen)

Ingrediënten

  • 125 g boter op kamertemperatuur

  • 50 g ansjovisfilets

  • 1 sjalot fijngehakt

  • 2 eetl fijngehakte peterselie

  • Peper en zout

  • 1 Chinese kool in ca. 8 parten gesneden

Wijn Tip!

Lekker met Diwald Gruner Veltliner


Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Pureer de ansjovis in de keukenmachine of met een vork. Voeg de boter toe en laat even draaien tot de boter luchtig is. Roer met een lepel de fijngehakte sjalot, 1 eetlepel van de peterselie, peper en zout (niet veel: de ansjovis is ook zout) door de boter.

  • Leg de parten kool op de barbecue. Gril mooi bruin aan beide kanten. Bestrijk tijdens het grillen met ansjovisboter. Laat de kool niet te lang op de barbecue liggen: als de boter tussen de blaadjes gesmolten is, mag de kool ervan af.

  • Bestrooi voor het serveren met de rest van de peterselie.

Hartige Taart met Courgette en Kip (4 Personen)

Ingrediënten

  • boter of kokosolie, om in te vetten

  • 7 plakjes bladerdeeg, ontdooid

  • 1 eetl paneermeel

  • 1 eetl olijfolie

  • 1 teentje knoflook, gesnipperd

  • 1 ui, klein gesneden

  • 300 g kip dijbeen filet, in blokjes

  • zout en peper

  • 2 courgettes, in plakjes

  • handje verse kruiden (zoals peterselie, bieslook of dragon), fijngehakt

  • 200 ml (soja)room

  • 3 eieren

  • 200 g geraspte kaas

Bron: Lekker Weten Zomer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Vet een bakvorm in (springvorm of vierkante vorm, ca. 24 cm) en

  • bekleed de bodem en zijkanten met bladerdeeg. Prik gaatjes in de

  • bodem en bestrooi dun met paneermeel.

  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ui even aan, doe de kipblokjes erbij en bak rondom bruin; bestrooi met zout en peper.

  • Voeg de courgettes en de kruiden toe, schep om en verdeel dit mengsel over het bladerdeeg.

  • Klop de room, eieren en kaas door elkaar en schenk over de hartige taart.

  • Bak in ca. 30 minuten goudbruin en gaar in de oven, verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 180ºC.

Panzanella: Toscaanse Broodsalade (1 Persoon)

Ingrediënten

  • Ca. 4 sneetjes (oud) brood, in grove blokken

  • Scheutje olijfolie

  • 4 tomaten, in stukken

  • 1 rode en 1 groene paprika, in reepjes

  • ½ komkommer, zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes

  • 1 rode ui, in halve ringen

  • klein handje basilicum, grof gesneden

  • 2 eetl kappertjes

  • Voor de dressing:

  • 6 eetl olijfolie

  • 1 eetl witte wijnazijn

  • 1 eetl balsamicoazijn

Bron: Lekker Weten Zomer

Voorbereiding

  • Besprenkel de broodblokjes aan alle kanten goed met olijfolie. Rooster ze in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Laat afkoelen.

  • Klop intussen een dressing van de olie en de azijnen.

  • Vermeng het brood met de rest van de ingrediënten en de dressing en laat minstens een uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Schep voor het serveren nog eens door.

Salade Niçoise met Makreel (4 Personen)

Ingrediënten

  • 4 (zoete) aardappelen, beetgaar gekookt en in plakjes

  • 200 g sperziebonen, beetgaar gekookt en gehalveerd

  • 4 tomaten, in kwarten (of 8 halve kerstomaatjes)

  • 4 eieren, gekookt, gepeld en in kwarten

  • 1 blikje makreelfilet

  • 100 g zwarte olijven

  • 4 ansjovisfilets

  • Voor de dressing:

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 3 halfgedroogde tomaatjes, in reepjes

  • 4 eetl zonnebloemolie

  • 2 eetl frambozenazijn

  • 1 theel ahornsiroop

  • 1 handje basilicumblaadjes, in reepjes

  • Zout en peper

Bron: Lekker Weten Zomer

Voorbereiding

  • Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.

  • Meng de aardappelen, sperziebonen, tomaten en olijven met de dressing.

  • Schep in een mooie schaal en leg de stukken ei, makreel en ansjovis erbovenop.

Ultieme Guacamole (8 Personen)

Ingrediënten

  • 3 rijpe avocado’s

  • tomaat

  • 1/2 rode ui, in fijne stukjes

  • teentje knoflook

  • cayennepeper

  • himalayazout

  • sojayoghurt naturel

  • 1 limoen

  • verse koriander

Bron: Lekker Weten Lente

Voorbereiding

  • Prak de avocado’s met een vork. Zover dat je nog wat stukjes overhoudt en het geen ‘papje’ wordt.

  • Snijd de tomaat in heel kleine stukjes en roer deze erdoor.

  • Pers een teentje knoflook uit boven het mengsel en voeg cayennepeper en himalayazout toe

  • Meng nu wat limoensap (ook weer naar smaak) en sojayoghurt (begin met 1 eetlepel) door de guacemole en roer het geheel goed door.

  • Verse korianderblaadjes en eventueel nog wat blokjes tomaat.

  • Serveer de guacemole met good old nacho (naturel!) chips.

Pastaschotel met Bloemkool, Seitan en Champignon Room (4 Personen)

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 250 g champignons

  • 3 eetl walnootolie

  • 200 ml haverroom

  • nootmuskaat, vers

  • 1/2 citroen

  • 150 g seitansteak

  • 1 kleine bloemkool

  • 300 g penne

  • 2 sneetjes zuurdesembrood

Bron: Bertyn

Voorbereiding

  • Snipper de ui en de knoflook fijn. Borstel de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf, houd deze apart. Snijd de champignons in partjes.

  • Stoof de ui en de knoflook glazig in een weinig walnoot olie en voeg de champignonsteeltjes toe. Laat even meestoven en voeg vervolgens de haverroom toe.

  • Laat 10 minuten zachtjes sudderen, breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat citroensap en mix de saus glad in een blender of met een staafmixer.

  • Snijd de seitansteak in kleine blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes. Bak de bloemkoolroosjes goudbruin in een scheutje olijfolie en houd ze apart. Bak de seitanblokjes en de champignons goudbruin in een scheutje olijfolie.

  • Gaar de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  • Meng de penne met de bloemkool, seitan en champignons en doe alles in een ovenschaal. Overgiet het geheel met de saus.

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het zuurdesembrood in kleine blokjes en verdeel ze over de schaal.

  • Zet de ovenschotel circa 20 minuten in de oven en serveer met een frisse salade.

Wakamé-Noedelsalade met Zalm (2 Personen)

Ingrediënten

  • 150 gram (soba)noedels

  • 1 eetl. sesamolie

  • 3 eetl. sojasaus

  • 100 gram jong wakamé (koelvers), goed uitgespoeld en fijngesneden

  • 100 gram gerookte zalm

  • 1 avocado, geschild en in plakjes

  • 2 eetl. sesamzaad

  • Klein handje koriander

  • 1 limoen, in partjes

Bron: Lekker Weten Winter 2021

Voorbereiding

  • Kook de noedels beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel na met koud water.

  • Meng de sesamolie en de sojasaus met de wakamé. Hussel de wakamé door de noedels en verdeel over twee kommen.

  • Leg de zalm en avocado op de noedelsalade en bestrooi met sesamzaad en koriander. Serveer met partjes limoen.

Geroosterde Parelgort met Pistachenootjes en Zeewierballetjes (4 Personen)

Ingrediënten

  • Voor de munt-labneh:

  • 250 ml Griekse yoghurt

  • 2 eetl muntblaadjes, ragfijn gesneden

  • 1 teentje knoflook, uit de pers

  • 1 theel olijfolie

  • Voor de parelgort:

  • 1 eetl olijfolie

  • 200 g parelgort

  • 1 l groentebouillon

  • 2 pakjes Zeeuwse zeewierballetjes (ProLaTerre)

  • 1 theel venkelzaad gemalen

  • 1 theel komijn gemalen

  • rasp van 1 citroen en een flinke kneep sap

  • 4 eetl gepelde pistachenootjes, geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt

  • zout en versgemalen peper

  • scheutje goede olijfolie

  • ca. 20 kerstomaatjes, in vieren gesneden

  • ½ komkommer, in blokjes

  • handje munt of peterselie, fijngehakt (optioneel)

Bron: Lekker Weten Feest

Voorbereiding

  • Maak eerst de munt-labneh: meng alle ingrediënten in een kommetje en zet in de koelkast. Je kunt de labneh ook een dag van tevoren maken en het als hangop laten uitlekken (dus op een schone doek boven een kom). De labneh is dan nog romiger.

  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en voeg de parelgort toe. Rooster de parelgort al roerend ca. 3 minuten tot het begint te verkleuren en te geuren. Voeg dan de bouillon scheut voor scheut toe, steeds de volgende scheut toevoegen als de vorige vrijwel is geabsorbeerd, net zolang tot de gort gaar is met nog een klein beetje bite (ca. 30 minuten).

  • Verwarm, als de gort bijna klaar, is de zeewierballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  • Roer de gemalen venkel, de komijn en de citroenrasp plus een kneep sap door de parelgort en voeg zout en peper naar smaak toe.

  • Hussel vlak voor het serveren de pistachenootjes en de stukjes komkommer en tomaat erdoor en bestrooi naar wens met peterselie of munt. Besprenkel met goede olijfolie en serveer met de labneh en de zeewierballetjes.

Geroosterde Pompoen met Quinoasalade (2 Personen)

Ingrediënten

  • 1 middelgrote flespompoen

  • 100 gram volkoren quinoa

  • 1 kleine rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 zoete puntpaprika

  • 1 courgette

  • 1 grote trostomaat

  • Handvol pijnboompitten

  • Kokosolie

  • Himalayazout

  • Zwarte peper

  • Sap van 1/2 citroen

  • 1 eetl hennepzaadolie

  • Basilicum om te garneren

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 185°C.

  • Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd met een mes ruitjes in de flespompoen op ongeveer 1 cm van elkaar. Bestrijk de pompoen met een beetje kokosolie en bestrooi het met Himalayazout, zwarte peper en eventueel een snufje knoflookpoeder. Rooster de flespompoen 25 minuten in de oven tot het vruchtvlees gaar is.

  • Spoel de quinoa goed af onder de kraan en bereid het volgens aanwijzingen op de verpakking.

  • Snipper ondertussen de rode ui, pers de knoflook en snijd de tomaat, zoete puntpaprika en courgette in blokjes. Verwarm een beetje kokosolie in een koekenpan en bak hierin de tomaat, rode ui, zoete puntpaprika en courgette en de knoflook op middelhoog vuur. Breng op smaak met een beetje Himalayazout en zwarte peper.

  • Rooster de pijnboompitten in pan zonder olie tot ze goudbruin van kleur zijn.

  • Meng de quinoa, geroosterde groenten en de pijnboompitten in een schaal en voeg een scheutje hennepzaadolie toe en het sap van de ½ citroen.

  • Haal de flespompoen uit de oven en vul de pompoen met de quinoa salade.

  • Was en snijd (lekker fijn) een handvol basilicum en garneer hiermee het gerecht. Breng het geheel op smaak met Himalaya Zout en peper indien gewenst.

Vegan Maaltijdsalade met Bloemkool (4 Personen)

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (verdeeld in roosjes en roosjes in plakken van ca. 3 mm dik)

  • 2 sinaasappels (rasp en sap)

  • 150 gram blanke amandelen

  • 180 gram plantaardige baconreepjes

  • 40 gram vegan geraspte kaas

  • 100 gram spinazie (gewassen en gedroogd)

  • 2 eetl kappertjes

  • 1 rode ui (in halve ringen)

Bron: Lekker Weten Herfst

Voorbereiding

  • Leg de bloemkoolplakjes in een slakom. Meng het sap en rasp van de sinaasappels erdoor en een snufje zout en laat marineren.

  • Rooster de amandelen in een koekenpan op laag vuur (ca. 5 minuten).

  • Bereid de baconreepjes zoals op de verpakking staat aangeven.

  • Hussel alle ingrediënten elkaar en serveer.

Yogi Tea Spinazie Dosa's (1 Persoon)

Ingrediënten

DOSA'S:

  • 50 gram volkoren speltmeel

  • 2 theel. spinaziesap (kook handje spinazie en pers het vocht eruit)

  • Inhoud van ½ zakje Yogi Tea Heartwarming

  • Snufje zeezout

VULLING:

  • 100 gram hummus

  • 1 rode paprika, in reepjes

  • Handje rucola

Bron: Lekker Weten Herfst

Voorbereiding

  • Meng het meel met 100 ml water en laat dit ca. 6 uur gisten op kamertemperatuur.

  • Voeg het spinaziesap, de thee en het zout toe en roer goed door.

  • Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Spreid, als de pan goed heet is, ¼ van het beslag uit de pan. Bak ca. 1 minuut, draai om en bak de andere kant tot de dosa gaar is. herhaal dit nog 3 keer met de rest van het beslag.

  • Besmeer de dosa's met hummus. Verdeel de rucola en rode paprika erover, rol op en serveer.

TIP: Als je weinig tijd hebt, kun je het gisten ook overslaan en de ingrediënten direct mengen en bakken.

Japanse Noodlesoep (4 Personen)

Ingrediënten

  • 1 liter groentebouillon

  • 2 stuks steranijs

  • 4 stuks kruidnagel

  • 1 kaneelstokje (kaneelpoeder kan ook)

  • 2 rode ui, gesneden in blokjes

  • 100 gram kastanjechampignons, gesneden

  • 100 gram wortels, gesneden

  • 3 cm gember, geraspt

  • 150 gram oesterzwammen

  • 250ml Abbot Kinney’s Coco Start

  • 1 el sojasaus

  • ½ el chilisaus

  • ½ el sesamolie

  • 2 stuks mini pak choi

  • 3 knoflooktenen, geperst

  • 100 gram groene asperges

  • 200 gram zwarte rijstnoodles (andere noodles kan natuurlijk ook)

  • 4 gedroogde zeewiervellen

  • 75 gram taugé

  • 20 gram Thaise basilicum

  • 2 limoenen, in partjes

  • Zeezout

  • Chilivlokken

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Kook 1 liter water voor de groentebouillon.

  • Plaats een kookpan op middelhoog vuur en bak (zonder de olie) het steranijs, de kruidnagel en de kaneel. Bak het voor twee minuten totdat het lekker begint te ruiken.

  • Voeg de kokosolie toe en zodra dit gesmolten is, voeg de ui toe.

  • Bak het mengsel voor een paar minuten op laag vuur en voeg de champignons en de wortel toe. Bak het voor 10 minuten en voeg daarna de gember, de geperste knoflook en de oesterzwammen toe.

  • Na twee minuten voeg de hete groentebouillon en de Coco Start toe.

  • Bedek de pan en breng het aan de kook. Laat het sudderen voor 15 minuten.

  • Kook de noodles (kijk voor de instructies op de verpakking).

  • Voeg aan de soeppan de sojasaus, de sesamolie, chilisaus, mini pak choi en de asperges toe. Breng het aan de kook voor 5 minuten.

  • Verdeel de gekookte noodles over vier kommen en verdeel de bouillon. Vergeet niet de steranijs en het kaneelstokje eruit te halen.

  • Maak de soep extra lekker met Thaise basilicum, zeewiervellen, taugé en de limoenpartjes. Breng op smaak met zout en chilivlokken

Miso Ramen (1 Persoon)

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 350 ml water

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 cm verse gember

  • 1/2 jalapeño

  • 1 sjalotje

  • 2 el tamari

  • 100 ml plantaardige drank

  • 1 eetl. genmai miso

Voor de vulling:

  • 1 portie ramen zwarte rijst

  • 100 gram seitan

  • 1 bosuitje

Bron: TerraSana

Voorbereiding

  • Breng het water aan de kook in een waterkoker.

  • Doe alle ingrediënten voor de bouillon, behalve de miso, in de blender en mix. Gebruik je instant misosoeppoeder? Voeg dit wel alvast toe aan de blender.

  • Doe de bouillon in een steelpannetje, doe de ramen en seitan erin en kook in 3 minuten gaar.

  • Maak ondertussen de miso aan met een beetje water, zodat het een papje wordt. Sla deze stap over als je instant misosoeppoeder gebruikt.

  • Snijd het bosuitje fijn.

  • Zet het vuur uit zodra de noedels gaar zijn. Giet dan pas het misopapje bij de ramen en meng tot het opgelost is.

  • Doe de bouillon en ramen in een bowl of bord. Garneer met bosui.

TIP: Eet je glutenvrij? Vervang de seitan dan voor tofu. Gebruik je zijden tofu? Doe dat in de soep ná de miso, anders gaat de tofu stuk.

Een klein scheutje sesamolie of een theelepel furikake of gomasio maakt je soep helemaal af.

Quinoa Burger met Venkel (2 Personen)

Ingrediënten

  • 2 quinoa burgers

  • 130 gram volkoren couscous

  • 1 krop Romaanse sla

  • 1 venkel

  • 1 nectarine

  • 25 gram hazelnoten

  • 2 eetl. citroensap

  • 2 eetl. olijfolie

  • ½ groentebouillon blokje

  • Zout en peper

Bron: EkoMenu

Voorbereiding

  • Breng water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Doe de couscous in een grote kom en giet kokend water erover, totdat de couscous net onder water staat. Na 5 minuten afdekken is de couscous mooi droog en rul.

  • Was de nectarine, verwijder de pit en snijd klein. Was de Romaanse sla, snijd klein en laat goed uitlekken. Snijd de venkel in dunne plakjes van circa 0,5 cm en schep om met de olijfolie. Bewaar het venkelgroen voor de garnering. Bestrooi met peper en eventueel zout.

  • Meng de nectarine, sla en het citroensap door de volkoren couscous. Breng op smaak met peper en eventueel zout en zet opzij.

  • Verhit een grillpan zonder olie of boter en gril of bak de venkel 6 minuten (totdat de venkel lichtbruin kleurt). Schep de venkel vervolgens door de volkoren couscous. Rooster de hazelnoten in een droge bakpan in 3 minuten goudbruin. Laat daarna afkoelen op een bord en hak grof.

  • Verhit olie in een bakpan en bak de quinoa burgers aan beide kanten bruin. Serveer met de couscous salade en garneer met fijngesneden venkelgroen en hazelnoten.

Pasta alla Carbonara (2 Personen)

Ingrediënten

  • 200 g Wheaty Spacebar Red Hot Chili Peppers

  • 500 g fettuccine pasta

  • 60 g walnoten

  • 60 g cashew noten

  • 80 ml water

  • 120 ml soja melk

  • 1 el stroop

  • half bosje peterselie

  • olijfolie

  • zout en peper

  • mespunt citroenschil

Bron: Ekoplaza

Voorbereiding

  • Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.

  • Terwijl de pasta kookt, snijd de Spacebar in dunne plakjes.

  • Bak de plakjes Spacebar in olijfolie aan in een koekenpan.

  • Meng de noten met het water, de sojamelk en de stroop. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

  • Verwarm het mengsel en breng het zachtjes aan de kook.

Smaakt naar meer?

Vrijdag's Recept, op Facebook! Iedere vrijdag om 10 uur s' ochtends een heerlijk recept wat je weer lekker kan inspireren! Dankjewel Vrijdag! Ps: nodig je vrienden uit om ook is hier een kijkje te nemen!