Lunchgerechten
- Natuurvoeding Doorn → Recepten → Lunchgerechten
Lunchgerechten
Heerlijke recepten die je maakt met de ingrediënten die je bij ons in de winkel in Doorn koopt. Laat je inspireren, deel het met je vrienden!
Wij plaatsen natuurlijk allemaal lekkere recepten op onze pagina, wil jij ook op onze pagina je eigen recepten plaatsen? Dat kan! Neem contact met ons op via de mail of op Facebook! Stuur ons jouw recept met een mooie foto van het resultaat! Na plaatsing van het recept op onze website, ontvang je van ons €5,- winkeltegoed!
Salade van Pompoen en Linzen (4 Personen)
Ingrediënten
500 gram pompoen (fles of oranje)
150 gram gare linzen (ca. 85 gram gedroogd gewicht)
2 rode uien
1 zoetzure appel, bv Elstar of Jonagold
60 ml limoensap
2 theel. suiker
1 theel. kaneel
½ theel. chilipoeder
2 takjes tijm, de bladjes
Extra vergine olijfolie
Zout en peper
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Pel de ui en snijd ze in vieren. Snijd elk partje in dunne maantjes. Doe in een schaaltje.
Meng het limoensap met suiker, peper en zout en giet dit mengsel over de uien. Laat even marineren.
Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Schil de pompoen en verwijder de pitten en draadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng ze met een scheut olie, het kaneelpoeder, chilipoeder en 1/2 theelepel zout.
Spreid uit over de bakplaat en bak de pompoenstukjes in 15 minuten gaar en bruin. Controleer met een vork en bak zo nodig wat langer.
Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel mét schil in kleine blokjes.
Meng de linzen met de gemarineerde uien, de appel en 1 eetlepel extra vergine olijfolie, zout en versgemalen peper.
Schep de linzen met de pompoen en de tijmblaadjes luchtig door elkaar.
Serveer lauwwarm in de herfst en koud op een warme zomerdag.
Glutenvrije Pesto Olijven Brood-Cake (6 Personen)
Ingrediënten
225 gram rijstmeel
150 gram groene olijven, in stukjes
115 gram amandelmeel
100 gram kokosolie
4 eieren
1 eetl. groene pesto
1 eetl. rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
4 theel. wijnsteenbakpoeder
1½ theel. zeezout of himalayazout
Bron: Lekker Weten Special
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een broodblik in met olie of boter.
Meng in grote kom het rijstemeel met het amandelmeel, wijnsteenbakpoeder, rozemarijn, pesto, olijven en het zout.
Smelt de kokosolie in een vuurvast schaaltje in enkele minuten in de opwarmende oven.
Klop in een kleinere kom de eieren los en voeg ze samen met de kokosolie en 250 ml water toe aan de ingrediënten in de grote kom. Roer goed door elkaar tot je een smeuïg, kleverig deeg hebt.
Schep het deeg in het bakblik en bak het in ± 60 minuten gaar in de oven. Laat de brood-cake goed afkoelen voor je het snijdt.
Veganistische Kaneelbroodjes met Appel (10 Personen)
Dit recept is bedoeld voor ongeveer 10 broodjes.
Ingrediënten
300 gram speltmeel
130 ml sojadrink of andere plantaardige drink
30 gram ruwe rietsuiker
4 gram droge gist
2 theezakjes Yogi Tea Classic
4 eetl. raapzaadolie
VULLING
100 gram appel
60 gram dadels
1 theezakje Yogi Tea Classic
2 eetl. raapzaadolie
TOPPING
100 gram vegan roomkaas
50 gram pistachenoten, gehakt
Ook nodig: ovenschaal, ingevet
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
DEEG: Breng de sojadrink kort aan de kook en laat de 2 theezakjes er 7 minuten in trekken. Laat de drink vervolgens op kamertemperatuur afkoelen en verwijder de theezakjes.
Los de gist op in de afgekoelde drink. Doe de drink en olie bij het speltmeel en kneed dit in de keukenmachine of met de hand in 10 minuten tot een gelijkmatig deeg.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen tot het deegvolume zich heeft verdubbeld.
VULLING: Giet 40 ml kokend water over de dadels en doe er 1 theezakje bij. Laat dit 10 minuten trekken en verwijder vervolgens het theezakje.
Pureer de dadels tot een gladde massa. Snijd de appel in kleine blokjes en roer deze met de olie door de dadelpasta.
Rol het deeg op een goed met bloem bestoven werkblad uit tot een ½ cm dikke rechthoek van ca. 40 x 15 cm. Verdeel de vulling erover en rol het deeg vanaf de lange kant stevig op.
Snijd de rol met een scherp mes in 3-4 cm brede plakken en leg deze op ca. 2 cm afstand van elkaar in een ingevette ovenschaal. Laat de broodjes op een warme plek nog eens ca. 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 190°C.
Bak de kaneelbroodjes af in ongeveer 25-30 minuten. Laat ze afkoelen en bestrijk de lauwwarme broodjes met de vegan roomkaas en bestrooi ze met pistachenootjes.
Nectarine Salade met Pistachenootjes (4 Personen)
Ingrediënten
2 nectarines, in dunne schijfjes
2 radijsjes, in dunne plakjes
1 sjalot, fijngesnipperd
1 zak rucola
50 gram pistachenoten, grof gehakt
3 eetl. olijfolie
1 eetl. witte wijnazijn
1 eetl. honing
Zout en peper
Bron: Lekker weten Zomer
Voorbereiding
Maak een vinaigrette van olijfolie, azijn, honing en sjalot en breng op smaak met zout en peper.
Maak de rucola aan met de vinaigrette en beleg met de nectarines, pistaches en radijs.
Tortilla's met Blauwe Kaas en Paddenstoelen (4 Personen)
Ingrediënten
250 g gemengde paddenstoelen in stukjes gesneden
1 eetl olijfolie
400 g blauwe kaas, in blokjes
2-3 eetl ahornsiroop
4 lente-uitjes fijngesneden
zout en peper
4 tortilla wraps
100 g gehakte pecannoten
paar takjes bladpeterselie, grof gehakt
Bron: Lekker Weten Herfst
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 150ºC.
Bak de paddenstoelen in een droge koekenpan op hoog vuur tot het vocht verdampt is. Roer regelmatig. Voeg daarna een lepel olie toe en bak ze snel bruin. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Vermeng de kaasblokjes met de paddenstoelen, ahornsiroop en lente-ui in een kom. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel het mengsel over de 4 wraps en klap dubbel. Zet eventueel vast met een prikker.
Verwarm de wraps ca. 15 minuten in de oven tot de kaas net begint te smelten en de wraps warm zijn. Bestrooi met de pecannoten en garneer met peterselie.
Toscaanse Groentesoep met Cavolo Nero (4 Personen)
Ingrediënten
1 flinke rode ui
2 wortels
1 theel venkelzaad
2 tenen knoflook
1 eetl tomatenpuree
1 blik cannellini bonen
1 pastinaak
1 blik (cherry)tomaten
300 gram cavolo nero
600 milliliter groentebouillon (1 pot groenten-knoflook bouillon van de SoepFabriek)
optioneel: pecorino, olijfolie en brood voor serveren
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Pel en snijd de ui fijn. Fruit de ui een aantal minuten in wat olie op middelhoog vuur in een soeppan.
Voeg vervolgens de (geschraapte en gesneden) wortel en het venkelzaad toe en bak een paar minuten mee.
Voeg dan de tomatenpuree en de fijngesneden knoflook toe en bak eventjes mee. Voeg dan de tomaten uit blik, de (afgespoelde en uitgelekte) bonen, geschilde en gesneden pastinaak en de groentebouillon erbij. Was de cavolo nero, verwijder de dikke nerven, snijd de bladeren grof en voeg ook deze toe aan de soep. Laat de soep 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn en er een dikke maaltijdsoep is ontstaan. Breng de soep naar wens op smaak met zeezout en peper.
Serveer de soep eventueel met olijfolie, geraspte pecorino en brood.
Vegan Overnight Oats (4 Personen)
Ingrediënten
Macadamiamelk
300 gram Havervlokken
30 gram Chiazaad
4 tl Pumpkinspice
2 tl Cacaopoeder
4 el Walnoten
4 tl Kokosbloesemsuiker
75 gram Blauwe bessen
8 stuks Dadels
3 el Kokosrasp
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
's Avonds: Doe de havervlokken samen met de macademiamelk en het chiazaad in een kom. Dek dit af en zet in de koeling.
's Ochtends: Roer de kokosbloesemsuiker door de overnight oat. Verdeel de overnight oat over vier verschillende bekers. Let erop dat de overnight oat niet tegen het bakje komt met de topping. Plaats op elke beker het bakje voor de topping. Verdeel de kokosrasp, de (fijngehakte) walnoten, de blauwe bessen, het cacaopoeder, de pumpkinspice en de (in vieren gesneden) dadels over de bakjes en zet de deksels op de bekers.
Couscous met Harissa, Geroosterde Pompoen en Lente-Ui (4 Personen)
Ingrediënten
800 g (schoongemaakt gewicht) pompoen, in blokjes
8 lente-uitjes, alleen het witte gedeelte, in de lengte gehalveerd
180 g couscous
1 eetl boter
handje jonge spinazieblaadjes, gewassen en gedroogd
zout en versgemalen peper
Voor de harissa:
3 rode pepers, zaadlijst verwijderd, fijngesneden
3 teentjes knoflook
2 handjes koriander
1 eetl gemalen komijnzaad
1 eetl tomatenketchup
4 eetl olijfolie
Bron: Lekker Weten Herfst
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Leg de pompoenblokjes en de lente-uitjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en peper en besprenkel met 2 eetlepels van de olijfolie. Rooster 10 minuten in de oven en keer dan de pompoen en uitjes om. Rooster nog eens 10 minuten.
Meng intussen de harissa met 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel ketchup tot een smeuïge pasta.
Giet 350 ml kokend water over de couscous (of volg de aanwijzingen op de verpakking) en meng de boter erdoor. Dek af met folie en laat 5 minuten staan.
Roer de couscous luchtig los met een vork en verdeel over 4 diepe borden. Beleg met de pompoen en de uitjes, garneer met wat spinazieblaadjes en lepel de harissa pasta erover.
Avocado Lunch Wrap (6 Personen)
Ingrediënten
Voor ca. 10-12 haverwraps:
300 g havermeel
7 eieren
ca. 400 ml geiten karnemelk
1 theel kruidenzout
1 eetl zeer fijn gesneden rozemarijn of 1 theel gemalen rozemarijn
kokosolie om in te bakken
Voor de vulling per wrap: 1 eetl zure room/ kwark/ ricotta of hüttenkaese (of gebruik haver- spelt- of rijstroom of laat helemaal weg)
½ avocado in stukjes gesneden
½ lente-ui fijn gesneden
1 eetl zonnebloempitten op heel laag vuur droog geroosterd
1 theel citroenrasp + een theel citroensap
scheutje olijfolie
peper en zout
Voorbereiding
Voor de haverwraps: 1. Mix alle ingrediënten tot een beslag en bak hiervan wraps in kokosolie (zoals pannekoeken bakken). Voor de vulling: 1. Besmeer de wrap met zuivel naar keuze (optioneel).
Meng de rest van de ingrediënten door elkaar.
Schep de vulling op de wrap, rol op en zet eventueel vast met een prikker.
Schep er een lepel zure room (of alternatief) bij.
Bron: Lekker Weten Herfst
Recept van Rineke Dijkinga: Weten van (h)eerlijk eten
Torentjes van Aubergine Margherita (8 Personen)
Ingrediënten
Voor 8 torentjes:
2 aubergines, in dunne plakken (liefst 24)
olijfolie om in te bakken
1 bol mozzarella (of meer), in dunne plakjes
250 ml (koude) tomatensaus
ca. 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
handvol verse basilicumblaadjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kwast de aubergineplakjes aan weerszijden in met olijfolie en bak ze in de koeken-of grillpan aan beide kanten bruin en gaar. Gebruik eventueel meerdere pannen om sneller te werken. Laat uitlekken op keukenpapier.
Leg 8 plakjes aubergine op een stuk bakpapier in een platte ovenschaal. Beleg met mozzarella en een schepje tomatensaus. Bestrooi met parmezaan en basilicum. Herhaal dit zodat je torentjes krijgt en sluit af met een plakje aubergine en wat geraspte kaas.
Bak de torentjes ca. 10 minuten in de oven tot de mozzarella gesmolten is.
Bron: Lekker Weten Lente
Ei-Banaan Pannenkoekjes met Quinoa (4 Personen)
Bron: Lekker Weten Winter
Ingrediënten
1 banaan
2 eieren (losgeklopt)
100 g quinoa vlokken
snufje zout
kokosolie
olie of boter om in te bakken
handje rozijnen
(wal)noten
blauwe bessen of ander fruit
Voorbereiding
Schil en prak de banaan en mix de eieren erdoor.
Meng het ei-banaanmengsel met de quinoa en het zout.
Verwarm wat kokosolie of boter en bak pannenkoekjes van het eiermengsel.
Bestrooi met rozijnen, noten en fruit.
Salade met Zaden, Vijgen, Griekse Kaas en Abrikozen Tapenade (4 Personen)
Ingrediënten
2 zakken veldsla (of meer naar wens)
2 eetl chiazaad
2 eetl gepeld hennepzaad
2 eetl walnoten, gehakt
6 gedroogde vijgen in kleine stukjes
1 rode ui in dunne halve ringen
Paar eetl verse kruiden naar keuze, fijngehakt
100 g Griekse kaas in stukjes
Voor de dressing:
Ca. 4 eetl olie met veel omega 3-vetzuren
1 teen knoflook, geperst
2 eetl citroensap
Voor de abrikozentapenade:
50 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
1 eetl amandelen, fijngehakt
1 eetl hazelnoten, fijngehakt
1/2 theel gedroogde munt
Rasp en sap van 1/2 limoen
Zout en peper
Bron: Lekker Weten Winter
Voorbereiding
Meng alle ingrediënten voor de abrikozentapenade door elkaar en zet opzij terwijl je de rest bereidt.
Verdeel de veldsla op borden of een grote schaal en strooi het chia-, hennepzaad, walnoten en vijgen erover.
Leg de rode ui en de kruiden erop en verkruimel de vegan feta erover.
Maak de dressing en proef of deze goed is (en stel eventueel bij).
Serveer salade, dressing en tapenade apart.
Salade van Postelein, Avocado, Kiemen en Noten (4 Personen)
Ingrediënten
1 avocado
200 g postelein
50 g gemengde kiemen
50 g (pecan)noten wissel en varieer)
50 g gedroogde vruchten naar keuze
Scheutje balsamico-azijn
½ potje pesto vegetale
Voorbereiding
Doe alle ingrediënten in een kom en roer voorzichtig om.
Bron: Lekker Weten Zomer
Wraps met Vegetarische Kip en Guacamole (4 Personen)
Ingrediënten
500 g vegetarische kip (teriyaki)
olijfolie om in te bakken
4 tortilla-wraps
3 tenen knoflook fijngesneden
4 theel paprikapoeder
4 theel gemalen komijn
4 theel oregano
½ rode chilipeper in kleine stukjes (optioneel)
zout en peper
2 tomaten in kleine blokjes
4 lente-uitjes fijngesneden
paar takjes vers koriander
Voor de guacamole:
1 avocado
1 teen knoflook
½ rode chilipeper zaadlijst verwijderd (optioneel)
3 eetl citroensap
3 eetl olijfolie
zout en peper
Bron: Lekker Weten Lente
Voorbereiding
Pureer alle guacamole-ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een smeu.ge dip.
Bak de kipreepjes goudbruin en gaar in een scheutje olijfolie, samen met de knoflook, paprikapoeder, komijn, oregano, (chilipeper) en zout en peper.
Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de Mexicaanse kip over de wraps en schep daarop blokjes tomaat, fijngesneden lente-ui, guacamole en koriander. Rol op en zet eventueel vast met een prikker. Samen koken is lekker en gezellig: een gezonde fiësta. Tip: Rol de kip in de wrap en neem mee naar school als lunch (zonder guacamole, die verkleurt namelijk snel)
Chia-Appelmuffin (6 Personen)
Ingrediënten
275 gr appels, geschild, in stukjes
2 eetl kaneel
2 eetl ahornsiroop
sap van een ½ citroen
100 gr amandelmeel
50 gr kokosrasp
4 dadels, ontpit
2 eieren
2 eetl kokosolie, op kamertemperatuur
1 theel bakpoeder
1/2 theel chiazaad
1/2 theel nootmuskaat
2 eetl amandelmelk
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170ºC.
Meng de appelstukjes, kaneel, ahornsiroop en citroensap in een kom en schep om.
Spreid dit mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 20 minuten in de oven. Laat afkoelen.
Mix de resterende ingrediënten, behalve de melk en appelstukjes, in een keukenmachine of blender tot een mooi deeg.
Schep over in een kom en roer de melk en appelstukjes erdoor.
Schep het deeg over in de muffinvormpjes, strooi het chiazaad erover en bak ca. 20 minuten in de oven.
Laat afkoelen en serveer.
Bron: Ekoplaza
Club Sandwich van Speltbrood met Bacon, Broccoli Spread en Paprika (4 Personen)
Ingrediënten
12 sneetjes spelt-volkorenbrood
1 bakje broccoli spread (De Hobbit)
1 potje geroosterde rode paprika’s in reepjes (Kleinste Soepfabriek)
zout en peper
handvol rucola
12 plakjes uitgebakken bacon (of rauwe ham)
Bron: Lekker Weten Lente
Voorbereiding
Besmeer 8 sneetjes brood royaal met de broccolispread.
Leg op 4 ervan reepjes paprika en bestrooi met zout en peper. Dek af met de andere 4 sneetjes brood (spreadkant boven) en leg er wat rucolablaadjes bovenop. Leg daarop de (rauwe ham of) bacon (3 plakjes per sandwich) en dek af met de overgebleven sneetjes brood.
Snijd de sandwiches schuin doormidden en zet vast met prikkertjes.
Linzen met Geroosterde Biet en Venkel (2 Personen)
Ingrediënten
80 gram du puy linzen (liefst een nacht geweekt)
2 rode bieten, geschild
2 gele bieten, geschild
1 grote venkelknol (of 2 kleintjes)
1 rode ui
een paar takjes tijm
half bosje peterselie
kokosolie of milde olijfolie
zeezout & zwarte peper
Dressing (4 porties)
2 eetlepels witte tahin (sesampasta)
3 eetlepel versgeperst citroensap
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1 eetlepel rauwe (of biologische & koudgeslagen) honing
1/2 blosje peterselie, fijngehakt
1/2 tot 1 klein knoflook teentje, heel fijn gehakt of geperst
125 ml water
snufje cayenne- of zwarte peper & zeezout
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Verwarm de oven op 200℃.
Snijd de venkel, de (geschilde) bieten en de rode ui in even grote partjes en doe ze in een ovenschaal of een (met bakpapier beklede) bakplaat.
Besprenkel de groenten met olie, tijm en zeezout & zwarte peper en meng goed door elkaar.
Rooster de groenten ongeveer 40 tot 60 minuten (afhankelijk van je voorkeur en oven) tot ze gaar en knapperig zijn.
Meng de (uitgelekte en afgespoelde) linzen, de geroosterde groenten en de gehakte peterselie door elkaar.
Breng het gerecht op smaak met zeezout, peper & tahin dressing. Overgebleven dressing kun je een aantal dagen, goed afgesloten, in de koelkast bewaren.
TIP: Kook de linzen in gezouten water of bouillon voor extra smaak. Kun je geen gele bieten vinden? Vervang deze dan door rode. Dit gerecht is ook super lekker met wat zachte geitenkaas!
Boekweit Noodles met Tofu & Miso-Amandelsaus (2 Personen)
Ingrediënten
200 gram naturel tofu (Taifun)
2 theelepels extra vierge kokosolie
100 gram boekweit-zoete aardappel noodles (Terrasana)
1 (kleine) broccoli
1 paksoi
150 gram shii-takes
1 teen knoflook
2 eetlepels amandelschaafsel
Miso-amandelsaus:
1 eetlepel bruine misopasta (Terrasana)
1 flinke eetlepel geroosterde amandelpasta (Terrasana)
1 eetlepel tamari
1 theelepel geroosterde sesamolie
sap van 1/2e citroen
1 theelepel kokosbloesemsuiker
2 lente-uitjes
stukje gemberwortel (ter grootte van een duim)
1/4e – 1/2e rode peper (naar smaak)
1 teentje knoflook
TIP:
Behoefte aan extra eiwitten? Ook lekker met een gekookt eitje erbij.
Notenvrij? Gebruik dan tahin in plaats van amandelpasta en kokoschips in plaats van amandelschaafsel.
Bron: Ekoplaza
Voorbereiding
Snijd de broccoli in roosjes, de paksoi in reepjes en de shii-takes in plakjes
Laat de tofu uitlekken, dep droog met keukenpapier en snijd in kleine blokjes
Maak de dressing door alle ingrediënten in een blender (of het aanzetstuk van een staafmixer) en 2 eetlepels water te combineren en te mixen totdat er een romige dressing is ontstaan. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden naar wens toe.
Kook de noodles volgens de instructies op de verpakking. Vang, wanneer ze gaar zijn, 1 klein kopje van het kookwater op en spoel de noodles vervolgens af met koud water.
Verwarm een (droge) pan op middelhoog vuur en rooster het amandelschaafsel goudbruin; zet dit apart tot later. Doe nu 1 theelepel kokosolie in de koekenpan en bak hier de tofu goudbruin en gaar in, zet de tofu even aan de kant tot later.
Wok vervolgens de broccoli en shii-takes in 1 theelepel kokosolie totdat de broccoli beetgaar is en de shii-takes goudbruin zijn. Pers dan het teentje knoflook er boven uit en voeg de reepjes pak-soi toe. Roerbak totdat de paksoi een beetje geslonken is en draai dan het vuur uit. Voeg dan de miso-amandelsaus, het kopje kookwater, de tofu blokjes en de noodles aan de groenten toe en mix alles goed door elkaar. Verwarm desgewenst nog even.
Garneer de noodles met de geschaafde amandelen en serveer er partjes limoen bij.
Maaltijdsalade met Tonijn en een Honingvinaigrette (4 Personen)
Ingrediënten
300 gram slamelange
100 gram peultjes, in lengte doormidden en beetgaar
2 tomaten, in dunne partjes
1 blikje tonijn, uitgelekt
1 bakje champignons, in plakjes
½ komkommer, zaadlijsten eruit en in plakjes
2 eetl. halfgedroogde tomaatjes
2 eetl. zwarte olijven
½ eetl. boter
Handjevol basilicum en peterselie, kleingesneden
VINAIGRETTE:
6 eetl. olijfolie
1 eetl. honing
1 eetl. citroensap
1 eetl. azijn
2 theel. mosterd
Bron: Lekker Weten Lente
Voorbereiding
Klop de mosterd, honing, azijn en citroensap goed door elkaar.
Voeg al roerende beetje bij beetje de olijfolie toe tot de saus glad en dik is.
Verwarm een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen tot het vocht eruit is. Voeg dan de boter toe en laat nog even doorbakken.
Meng een lepel van de vinaigrette door de gemengde sla en verdeel de sla over vier borden. Verdeel vervolgens ook de champignons, tonijn, komkommer, tomaatjes, peultjes, olijven en kruiden over de borden.
Serveer de rest van de vinaigrette bij de salade.
Prei-Rozemarijn Notenbrood (2 Personen)
Ingrediënten
200 g hazelnoten (ongebrand), grof gehakt
200 g amandelmeel
1 - 2 uien, fijngesneden
1 grote prei, gewassen en in halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 el ghee of kokosolie
3 eieren, losgeklopt
1 tl gedroogde rozemarijn
½ bosje peterselie
zout en vers gemalen peper
Bron: Oersterk
Voorbereiding
Verhit de pan en bak de uien ongeveer 3 min. zonder vet, schep ze af en toe om.
Doe de knoflook, prei met het vet erbij en bak de uien op laag vuur glazig.
Maal de amandelen in de keukenmachine fijn of gebruik amandelmeel.
Doe de rozemarijn erbij, knip de peterselie erboven grof in stukken.
Doe de hazelnoten bij de amandelen en maal ze net niet helemaal fijn.
Meng de losgeklopte eieren door het prei-rozemarijn mengsel en door het notenmengsel.
Breng het geheel met peper en zout op smaak.
Bekleed een cakevorm met bakpapier
Schep het notenmengsel erin en dek het af met bakpapier.
Zet het brood in de voorverwarmde oven (175 ºC) en bak het ongeveer 45 min.
Verwijder het bakpapier en bak nog 25 min.
Het brood is gaar als het stevig aanvoelt en wanneer een satéstokje er droog uitkomt.
Dit brood kan zowel warm als koud worden gegeten.